Unikt farvefund på dansk middelalderskib

Forskere har fundet farverester på verdens bedst bevarede middelalderskib og får dermed ny viden om skibsbyggeriet i den periode

Stævnfiguren fra middelalderskibet ”Gribshunden” blev bjærget af dykkere i 2015. –
Stævnfiguren fra middelalderskibet ”Gribshunden” blev bjærget af dykkere i 2015. – . Foto: Ingemar Lundgren.

Det danske krigsskib ”Gribshunden” led en trist skæbne i år 1495, da det sank ud for Ronneby i det nuværende Sverige. I dag er det verdens bedst bevarede skib fra 1400-tallet, og siden skibets stævnfigur blev fundet og bjærget i 2015, har den tilføjet vigtige detaljer til historien om skibsbyggeri i middelalderen.

Nu har forskere gjort et enestående fund på stævnfiguren. De kan som de første i verden bevise, at skibe fra den tid var prydet med farvelagte skulpturer.

”Fundet er en vigtig brik i puslespillet for at forstå det unikke skib og dets funktion, ligesom for vores viden om, hvordan skibe fra Columbus’ tid virkelig så ud,” siger Siiri Irskog fra Blekinge Museum i svenske Karlskrona.

For hende sætter fundet af farver også gang i forestillingen om, hvordan det har set ud, når en hel skibsflåde kom sejlende imod en fjende. Et syn, Siiri Irskog beskriver som ”simpelthen skræmmende”.

Malerier fra den tid har vist, at skibene hovedsageligt var malet med sort tjære. På flere af disse afbildninger er dele af skibene, som for eksempel stævnfigur, kasteller og galionsfigurer, dog malet i farver. Men teorien om, at skibene også havde farver bliver med dette fund for første gang bakket op af arkæologiske beviser.

Det har dog ikke ført til viden om, hvilke farver man malede datidens skibe med. Ifølge Kristiane Strætkvern, konservator ved Nationalmuseet og leder af arbejdet med ”Gribshundens” stævnfigur, er pigmenterne nemlig for fragmentariske og forurenede til at kunne pege på bestemte kulører.

”Men selvfølgelig er det spændende allerede nu med disse resultater,” siger hun.

Konservatoren mener, at der måske findes mere information om farverne på den havbund, hvor ”Gribshunden” har ligget gemt i mere end 500 år.

”Vi vil gerne undersøge sedimentet på bunden for at se, om der kan findes yderligere spor der,” siger hun.

Skibet er en del af den fælles historie mellem Danmark og Sverige, idet Ronneby i år 1495 var en del af det danske kongerige. Derfor diskuterer Nationalmuseet og Blekinge Museum også, om de skal samarbejde om forskningen.