Uvidenskabelig netdating

Dating på nettet er yderst populær. Alligevel skal man være skeptisk, når udbyderne påstår, at de har en videnskabelig tilgang til matching

Der findes ingen overbevisende dokumentation for, at formlerne for udregning, som datingtjenesterne benytter sig af, faktisk virker.
Der findes ingen overbevisende dokumentation for, at formlerne for udregning, som datingtjenesterne benytter sig af, faktisk virker. . Foto: .

Dating på nettet er blevet både stort og stuerent. Kun det at møde en mulig kæreste gennem venner er nu mere udbredt end netdating. Det viser forskning. Undersøgelsen tager udgangspunkt i datingtjenester i USA og skal offentliggøres senere i år i tidsskiftet Psychological Science in the Public Interest.

Netdating er blevet en milliardindustri. Bare i løbet af en måned i 2011 søgte 25 millioner unikke brugere på verdensplan på forskellige netbaserede datingsider. Det viser de beregninger, som forskerne har brugt, og som datingindustrien selv står bag.

LÆS OGSÅ: Dating: Sådan er det perfekte profilbillede

Datingtjenesterne reklamerer på forskellig vis. Alle vil hjælpe brugerne med at finde en partner, og nogle mere end antyder, at du kan føres sammen med din sjæleven, den perfekte livsledsager.

Men lever disse tjenester op til, hvad de lover? Ikke ligefrem, mener forskerne ifølge det norske forskningssite forskning.no.

Socialpsykolog Eli Finkel fra Northwestern University i USA er dog enig i, at netdating er et fantastisk supplement til de mange steder, hvor singler kan møde potentielle partnere.

Brugerne af tjenesterne udfylder som regel lange personlighedstest, som så skal matches med potentielle partnere. Om kemien så faktisk stemmer overens, når de mødes, er en anden sag.

De som bruger den slags tjenester, må være klar over faldgruberne, påpeger Eli Finkel.

Forskerne peger på, at aktørerne i branchen hævder at have en eksklusiv udregningsmetode, en algoritme, som de bruger til at føre mennesker sammen, som passer særligt godt til hinanden.

Ifølge Eli Finkel bør man være skeptisk, når tjenester fremstiller grundlaget for udvælgelsen af mulige partnere som videnskabelig.

Efter at forskerne har gennemgået den tilgængelige dokumentation, slår de fast, at sådanne påstande er på gyngende grund.

Der findes ingen overbevisende dokumentation for, at formlerne for udregningen (algoritmerne) som datingtjenesterne benytter sig af, faktisk virker, siger Finkel i en pressemeddelelse.

Forskernes analyse peger på, at den vigtigste viden fra forskning om romantiske forhold bliver overset.

De, som udvikler algoritmerne har en tendens til at lægge vægt på enkle infromationer, som er enkle at vurdere.

Det kan for eksemepl være aspekter vedrørende ligheder i holdning og personlighed snarere end informationer, som forskere på dette område har fundet helt afgørende for, om et forhold vil fungere på længere sigt, siger Eli Finke.

De stærkeste indikatorer for et velfungerenede forhold, såsom kommunikationen mellem partnerne og håndtering af stressende situationer, kan ikke vurderes ud fra de oplysninger, der findes i testene, påpeges det i analysen.