Vælgermøød-digt var af hjemstavnsdigter fra Vejle

Digteren Anton Berntsen stod bag en efterlyst tekst om Stine, der var til vælgermøde, dengang kvinder kunne stemme for første gang

Digter og orgelfabrikant Anton Berntsen. Her udsnit fra portræt af Gerda Schrader.
Digter og orgelfabrikant Anton Berntsen. Her udsnit fra portræt af Gerda Schrader.

Forleden bragte Bagsiden en efterlysning på informationer om et ældre digt i dialekt om Stine, der var til vælgermøde. Mens alle går rundt og venter på, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trykker på valgknappen, huskede læser Inge Storm Petersen fra Skanderborg nemlig en tekst, hun lærte af sin mor i sin tid.

”Da Stine wa te vælgermøød”, hedder digtet om føste gang, Kwinndfolk kunne stemme, og Stines skuffelse over politik. Teksten er der flere andre læsere, der også husker og har indsendt svar på, hvor den stammer fra.

Der er formentlig tale om den østjyske hjemstavnsdigter Anton Berntsen, der i 1920’erne udgav en lille digtsamling med titlen ”Gjemm-Ævvel”, skriver Arent Jensen fra Bjerringbro.

”Sproget stemmer fint med hans digte, skriver han, men kan dog ikke finde teksten i ”Gjemm-Ævvel” og peger i stedet på Berntsens ”Udvalgte Jyske Digte 1-2”, som han ikke har i sin bogreol.

Henry Raabjerg fra Agerskov har fundet digtet på side 17 i Anton Berntsens lille digtsamling ”Gue Venner”, som udkom på Ejnar Munksgaards Forlag i 1951.

Herluf Christensen fra Hobro har fundet digtet måske fra denne bog, som gengives her i sin fulde og korrekte form, hvor Bagsiden forleden bragte den efter Inge Storm Petersens hukommelse. Tak for hjælpen til læserne!

Anton Berntsen blev født i 1873 i Engum og døde i 1953 i Vejle.

Digteren Anton Berntsen
Digteren Anton Berntsen Foto: Vejle Stadsarkiv

Han var udlært instrumentbygger og etablerede en succefuld orgelfabrik, inden han fra 1938 helligede sig digteriet på fuld tid. Hans vigtigste udtryksform blev den lokale dialekt, for eksempel i digtsamlingerne "Gjemm-Ævel" (1922), "Megstur" (1925) og prosasamlingerne "Småfolks fånøwels" (1920).

Anton Berntsen sad i menighedsrådet for Vor Frelsers Sogn og var stærkt engageret i oprettelsen af Sct. Johannes Sogns Menighedshus kaldet Menighedshuset på Vesterbrogade.