Prøv avisen
Læserrejse

Vær med til den italienske jul

Rom emmer af 3000 års historie, kunst og kultur i verdensklasse, heriblandt Trevifontænen. Foto: Fotos: Mols Rejser.

Tag med til Rom og oplev kunst, mad og kultur i verdensklasse med Kristeligt Dagblad og Mols Rejser den 22.-28. december 2019

Rom byder på fantastiske oplevelser omkring juletid: højtidelighederne på Peterspladsen, julekrybben og ikke mindst verdensberømte museer og seværdigheder.

Den skønne danske højsommer er over os med lyse nætter. Men alt for snart kommer den mørke tid, og julen står igen for døren. Denne rejse er en mulighed for at forlade de kendte danske juletraditioner og rejse derhen, hvor julen både kirkeligt og verdsligt føles i hver en gade, til Rom i Italien.

Rom emmer af næsten 3000 års historie, af kunst og kultur i verdensklasse. Italien er et kunstens skatkammer. Af alverdens kunstskatte befinder en stor andel sig i Italien og heraf omkring halvdelen i Rom. På denne julerejse kommer man tæt på væsentlige sider af kunsten.

Den 24. december er i Rom en ganske almindelig arbejdsdag. Romerne danser ikke om juletræet, og om aftenen spiser de fleste fisk. Hen under midnat forlader mange deres hjem og går til en midnatsmesse. Ikke kun den store pavemesse i Peterskirken er velbesøgt – langt de fleste af Roms cirka 900 kirker er fyldte.

Den 25. december er højtidens vigtigste dag for romerne. Mange deltager sammen med byens pilgrimme i den store velsignelse på Peterspladsen. Her holder paven sin ”juletale” til alverdens folkeslag, og udbringer sin ”Urbi et Orbi”-velsignelse. Herefter går alle hjem til den store julefrokost. Den består ligesom en dansk julefrokost af mange retter, og måltidet tager for de fleste familier resten af dagen.

Julekrybber er en gammel italiensk tradition. Frans af Assisi fik i 1223 Pavens tilladelse til at opsætte en krybbescene juleaften, så menigheden kunne se fødselsmiraklet ”live”. Forestillingen brændte sig fast, og skikken vandt stor udbredelse. I dag er julekrybben nærmest en italiensk ”folkesport”.

Rejsen er i høj grad en kulturel oplevelse med byvandring til blandt andet Pan-theon, Den Spanske Trappe, besøg ved den protestantiske kirkegård, Villa Farnesina, Pyramiden, Cappuciner-kirken og museum, Galleria Doria Pamphilj og meget mere.

Mols Rejsers dansk-italienske rejseleder vil engageret fortælle, introducere og perspektivere alle besøg. Centralt trestjernet hotel i byens hjerte. Rejsens forplejning er lagt på forskellige restauranter med vægt på landets gode råvarer og århundreders smagstraditioner.

Julekrybber er en gammel italiensk tradition.