Værelse til leje i bunkeren

De klodsede betonbygninger, der blev opført under Anden Verdenskrig, er kult i Tyskland og bygges om til lejligheder og hoteller

For nogle år siden skrev et vittigt hoved – efter sproget at dømme en tysk turist – ”Zimmer frei” på muren af den bunker, som nazisterne byggede på Skagens Gren under Anden Verdenskrig.
For nogle år siden skrev et vittigt hoved – efter sproget at dømme en tysk turist – ”Zimmer frei” på muren af den bunker, som nazisterne byggede på Skagens Gren under Anden Verdenskrig. . Foto: Heidi Dachs.

Går man en tur på Skagens Gren for at opleve, hvordan bølgerne fra Skagerrak og Kattegat tørner sammen på Jyllands nordligste spids, kan man ikke undgå at passere resterne af en tysk bunker på sin vej.

For nogle år siden skrev et vittigt hoved ”Zimmer frei” (på dansk: ”ledigt værelse”) med spraydåse netop på denne bunkers mur.

Ordene, der var ment som en joke, er nu rent faktisk blevet virkelighed flere steder i Tyskland og Østrig!

I de to lande, der under Anden Verdenskrig udgjorde Hitlers nazistiske rige, er bunkere nærmest blevet kult. Der investeres millioner af kroner i at ombygge de grå kolosser til kunsthaller, lejligheder eller ligefrem hoteller, og det viser sig ofte, at mange gæster er mere end villige til at betale store summer for at overnatte i en bunker, når de ser skiltet med ordene ”Zimmer frei”.

Et af disse hoteller er ”Hotel i Bunkeren”, der ligger i Allach ved byen München

Den tidligere bunker er i dag et luksushotel med 16 suiter, der alle er individuelt indrettet med moderne møbler og kunst og udstyret med store vinduer, der gør rummene lyse og venlige.

Alligevel er det nemt at se, at bygningen oprindelig var en bunker, for dens ottekantede, tykke betonmure er bevarede, og dermed ligger den helt på linje med mange andre bunkere, der de seneste år er blevet ombygget og har fået en ny funktion: Både tyskerne og østrigerne lægger nemlig vægt på, at bunkerne kun udsættes for ændringer, der tager hensyn til deres oprindelige historiske betydning. For eksempel skal de beholde så meget af de originale betonmure, at man stadig kan genkende dem som tidligere bunkere.

Chef for ejendomsfirmaet Bavaria Bau Johann Lindner, der stod for ombygningen af bunkeren i Allach, siger til internetavisen Hallo-Muen-chen.de:

”Netop bevarelsen af betonmurerne er jo det, der gør hotellet til noget særligt.”

Det skønnes, at nazisterne i sin tid byggede cirka 10.000 bunkere alene i Tyskland og Østrig. Mange bunkere fungerede udelukkende som beskyttelsesrum, men der blev også oprettet flere bunker-luftforsvarstårne, der kunne være op til 40 eller 50 meter høje.

Mange bunkere ligger i hjertet af storbyerne. De er bygget til at overstå bombninger og har op til tre meter tykke mure. Efter krigens slutning har der været flere eksempler på, at de var så massive, at de simpelthen ikke kunne fjernes. I en række tilfælde har myndighederne forsøgt at sprænge bunkere væk ved hjælp af dynamit, men selv brugen af sprængstof har nogle gange slået fejl: Bunkerne blev stående efter eksplosionen og havde højst et par revner i murene.

Mange bunkere har derfor ligget ubenyttede hen i årtier. Ingen agtede dem mere, og man mente, at de ikke kunne bruges til noget som helst, og at det ville være alt for dyrt at ombygge dem. Men nu stiger ejendomspriserne især i storbyerne. Byggegrunde bliver dyrere og dyrere, og derfor er folk pludselig begyndt at udvise opfindsomhed, og for eksempel er bunkere blevet omformet til lejligheder både i Berlin, Hamburg og München.

Journalist Laura Weissmüller skriver som en kommentar i avisen Süddeutsche Zeitung følgende:

”Der er med tiden opstået en særlig aura omkring bunkerne, og adskillige velstillede folk med hang til en ekstraordinær livsstil er i dag rede til at betale mange penge for at bo i en af dem.”

Et af de mest kuriøse eksempler på, hvad en bunker kan bruges til, findes i byen Wien. Under krigen byggede nazisterne et 47-meter højt bunker-luftforsvarstårn i byen, men i dag svømmer hajer rundt mellem murene, kæmpeskildpadder kravler på gulvet, aber svinger sig fra gren til gren, og papegøjer flagrer under loftet i det, der engang var en militær bygning. Tårnet er blevet omdannet til en zoologisk have for havdyr ved navn ”Haus des Meeres”.

Rent faktisk var denne bunker en af de første, der blev ombygget til civile formål efter krigen. Da østrigerne i 1950’erne søgte et velegnet sted at indrette en zoologisk have, faldt valget på bunkeren, fordi den var ekstremt robust og samtidig havde vægge, der kunne udholde saltvand. ”Haus des Meeres” blev åbnet i 1958, og i dag huser bygningen 10.000 dyr, og er en af Wiens mest populære seværdigheder.

Bygningen er i dag fredet på grund af sin historiske betydning.

Under Anden Verdenskrig var dette en bunker. I dag er det et luksushotel med dyre suiter smagfuldt indrettet i moderne stil. ”Hotel im Bunker” der ligger i Allach ved München, er blot et ud af flere eksempler på, at velstillede tyskere i dag er villige til at betale mange penge for at overnatte i en tidligere bunker.
Under Anden Verdenskrig var dette en bunker. I dag er det et luksushotel med dyre suiter smagfuldt indrettet i moderne stil. ”Hotel im Bunker” der ligger i Allach ved München, er blot et ud af flere eksempler på, at velstillede tyskere i dag er villige til at betale mange penge for at overnatte i en tidligere bunker. Foto: Heidi Dachs