Valnøddetræer kræver tålmodighed

Det kan vare op til 20 år, før valnøddetræet bærer frugt. Man kan dog ikke altid regne med, at frugterne smager godt

Almindelige valnødder er ikke bare valnødder, der er store kvalitetsforskelle. Dette er gode valnødder af sorten Grøndal.–
Almindelige valnødder er ikke bare valnødder, der er store kvalitetsforskelle. Dette er gode valnødder af sorten Grøndal.–. Foto: Mette Østergaard.

Sikke et dejligt træ, I har på gårdpladsen, lød min indgangsreplik, da jeg i sommer var på havebesøg hos Katrine og Ejvind Jørgensen i Gevninge. Jeg fornemmede straks, at den udtalelse ikke sådan umiddelbart blev mødt med forståelse! Forklaring følger.

Da den unge familie for cirka 20 år siden købte hus med stor have, var noget af det første, de ønskede sig, et valnøddetræ, så de ad åre kunne høste masser af sunde, velsmagende valnødder. Turen gik til planteskolen, og her fik de at vide, at det ville tage nogle år, før valnøddetræet ville bære frugt første gang. Det holdt stik. Træet, de købte, var seks år gammelt, og der gik yderligere tretten år, før de første kuglerunde, grønne frugter viste sig. Glæden ville ingen ende tage, men den varede kort. Nødderne var næsten umulige at knække. Ejvind måtte sætte dem i et skruestik for at få skallen brudt, og valnødden indeni måtte lirkes fri i småbidder. Selve kernen er med god smag, men at skaffe bare 50 gram knækkede valnødder vil tage dagevis!

LÆS OGSÅ: Gør køkkenhaven vintergrøn

Den slags katastrofer skal jo ses i det rette perspektiv, og det gjorde familiens børn. Til faderens fødselsdag i efteråret havde børnene købt en stor pose rigtige valnødder med skal og med tynd ståltråd fæstnet nødderne på træets grene. Så kunne Ejvind få lov at høste velsmagende nødder på sit førhen så dejlige valnøddetræ.

Det kønne træ på gårdspladsen i Gevninge er ikke et almindeligt valnøddetræ, men en anden art af valnød, nemlig sort valnød, Juglans nigra. Træet minder på mange måder om det almindelige valnøddetræ, Juglans regia, men er et mere elegant træ. Bladhanget er mere graciøst, da hvert enkelt blad består af 11-23 småblade, der vejer for den mindste vind, og stammen er rank med en smuk, furet bark. Jeg gjorde mit til at rose træet for skønheden, selvom den ringe nøddekvalitet havde fået familien til at overveje saven. Tretten års forgæves venten er jo meget at skulle tilgive!

Denne sommer blev jeg opmærksom på, at der i Roskilde by vokser rigtig mange gamle valnøddetræer. En kæmpe af slagsen står i biskoppens have midt i byens hjerte ved Domkirken. I et lille skrift med titlen Bispens Have, udgivet af Roskilde Stift i 2008, kan man læse, at biskop i Roskilde (1980-1997) Bertil Wiberg havde fået indrettet et særligt rum på loftet med hønsenethylder til at tørre nødderne på.

Jeg tænkte straks, at her måtte være tale om valnødder med en helt uovertruffen smag og kvalitet. Det er desværre ikke tilfældet! Biskop i Roskilde Peter Fischer-Møller fortæller, at nødderne er tykskallede, at de har ringe holdbarhed, at smagen ikke er specielt god, og ikke engang valnøddesnaps er de egnede til! Men, men det kæmpe valnøddetræ er et flot træ, og det bliver, hvor det er, forsikrer biskoppen. Fischer-Møller har kun været i embedet i fire år, men han medbringer stor valnøddeerfaring fra Terslev Præstegård, hvor der står et dejligt valnøddetræ med tyndskallede nødder og velsmagende kerner! Valnødderne fra Terslev præstegårdshave sendte Fischer-Møller tilbage i 2007 ind til den store valnøddeundersøgelse, som blandt andet Pometet i Tåstrup og Årslev Forsøgsstation på Fyn står bag. Pometmester Lisbet Dahl Larsen fortæller, at Pometet i Tåstrup har de udvalgte valnøddetræer stående i samlingen, og at træerne nu er omkring tre meter høje. Netop i år har de første træer sat frugt. Pometmesteren vil ikke udelukke, at alle valnøddetræerne næste år vil bære valnødder, så en endelig smagstest kan finde sted. Herefter kan de ypperste udpeges, sættes i produktion, sprede glæde og ikke skuffe, hvor de plantes.

Sort valnød er et flot træ med en rank stamme og en smuk mørk, furet bark. –
Sort valnød er et flot træ med en rank stamme og en smuk mørk, furet bark. – Foto: Mette Østergaard.