Vandrefalken skal lokkes til storbyen

Dansk Ornitologisk Forening vil have den tilpasningsdygtige vandrefalk til København efter eksempel fra Tyskland, USA og Canada

Dansk Ornitologisk Forening står bag projektet ”Fokuseret Fugleforvaltning”, hvor der bliver gjort en særlig indsats for nogle af de fugle, der har en presset tilværelse, blandt andet vandrefalken. –
Dansk Ornitologisk Forening står bag projektet ”Fokuseret Fugleforvaltning”, hvor der bliver gjort en særlig indsats for nogle af de fugle, der har en presset tilværelse, blandt andet vandrefalken. –. Foto: John Larsen.

Det er i princippet en halvfordækt boligsalgsstrategi, Dansk Ornitologisk Forening har gang i. De vil nemlig lokke vandrefalken til storbyen, selvom det ikke er dens naturlige habitat. Det vil foreningen gøre ved at bruge fuglens manglende fornemmelse for, om den befinder sig i naturen eller i byen.

På toppen af Herlev Hospital og på Carlsbergs hovedkontor i henholdsvis 100 og 80 meters højde har foreningen opsat to specialbyggede fuglekasser til hertilkommende vandrefalke. Fuglen kan ikke kende forskel på by- og bjerglandskab, og så længe der er mad at finde, er den tilfreds, forklarer Niels Peter Andreassen, der er frivillig artskoordinator i Dansk Ornitologisk Forening.

Hvis man kigger på tyske storbyer som Leverkusen og Hamborg og steder som USA og Canada, har det vist sig, at vandrefalkene er meget villige til at tilpasse sig bymiljøet. De opfatter bygninger som klippelandskaber, og der er masser af dueflokke, som er nemt bytte, fordi de er så sløve. Der er mad nok, og folk har ikke noget imod, at der bliver ryddet lidt op i duerne, siger han.

LÆS OGSÅ: Forårsjævndøgn peger måske frem mod påske

Opsætningen af kasserne er et led i Dansk Ornitologisk Forenings projekt Fokuseret Fugleforvaltning, hvor der bliver gjort en særlig indsats for nogle af de fugle, der har en presset tilværelse. Det omfatter forbedrede forhold for blandt andet havørnen, den store hornugle og så vandrefalken, som der indtil 2001 ikke havde været ét eneste ynglende par af i Danmark i 30 år. I dag er der cirka 12 ynglende par.

De specialkonstruerede kasser er bygget rummelige, så der er plads til fuglene, der for hunnens vedkommende kan måle helt op til 113 centimeter i vingefang. Derudover er kasserne udstyret med en altan, så der er plads til, at ungerne kan udvikle deres vingemuskler udendørs.

Vandrefalken skal have sit hjem så højt som muligt, hvor der er god udsigt, så den kan få øje på sit bytte, og hvor den er beskyttet mod for eksempel mårdyr, siger Niels Peter Andreassen.

Tidligere sad der en lignende kasse på hotellet Radisson Blu i København. Der boede også vandrefalke, men med for mange mennesker tæt på spoleredes deres etableringsfase. En fase, der foregår i januar, februar og marts, og som er essentiel for yngleperioden, der finder sted i begyndelsen af april.