Vasketøj bliver velduftende i solen

Kardemomme og citrus. Forskning fra Københavns Universitet viser, at vasketøj dufter bedre, når det tørrer i solen

Vasketøj dufter bedre, når det bliver hængt til tørre i solen, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse. – Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix.
Vasketøj dufter bedre, når det bliver hængt til tørre i solen, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse. – Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix.

Hvis du er glad for duften af nyvasket tøj, der har soltørret, så har du fat i den lange ende.

Ifølge en ny pressemeddelelse fra Københavns Universitet dufter vasketøj, der har tørret i solen, nemlig bedre, end hvis det har tørret indenfor.

Det skyldes ifølge forskere i atmosfærisk kemi, at når vådt tøj kommer i kontakt med solens varme og lys, bliver der produceret velduftende molekyler.

I et atypisk eksperiment har forskerne hængt håndklæder til tørre uden for kemibygningen på Københavns Universitet og i et mørkt tomt kontor.

Ved at sammenligne de forskellige typer af tørrede håndklæder kunne ph.d. Malte Frydenlund og hans kollegaer se, at de soltørrede håndklæder producerede en række aldehyder og ketoner, der er organiske molekyler, som vores næser forbinder med duften af planter eller parfume.

Duft af sol. – Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.
Duft af sol. – Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

For eksempel udledte de soltørrede håndklæder stofferne pentanal, som findes i kardemomme, octanal, som giver citrusagtige aromaer, og nonal, som dufter af roser.

Det var dog ikke alle, der tog eksperimentet lige seriøst i begyndelsen, fortæller Malthe Frydenlund:

”Folk grinede og synes, det var lidt mærkeligt, at vi kom gående der med vores våde håndklæder og hang til tørre.”

Ifølge Malthe Frydenlund er forståelsen af, hvad der sker, når våde overflader reagerer med sol og luft, mangelfuld, og derfor er det et meget aktivt forskningsområde.

”Det her er en mekanisme, som kan foregå på nærmest alle overflader i miljøet og dermed være vigtig for stoffers nedbrydelse i miljøet. Det er derfor utroligt vigtigt, at vi får en bedre forståelse af disse processer, og forhåbentlig er dette studie et skridt i den retning,” siger Malthe Frydenlund.