Vegansk mad behøver ikke ligne kødretter

Hvis man vil hoppe med på veganerbølgen i januar, så bør maden laves fra bunden med friske grøntsager

Årstidens frugt og grønt udgør grundstammen i denne uges veganske lørdagsmad. - Fotos: Bjarne Nørum
Kålrabidrink, råmarineret kålrabi samt stegt blomkål i kokos med kartofler er en vegansk anretning, som sætter vinterens grøntsager i højsædet.
Årstidens frugt og grønt udgør grundstammen i denne uges veganske lørdagsmad. - Fotos: Bjarne Nørum Kålrabidrink, råmarineret kålrabi samt stegt blomkål i kokos med kartofler er en vegansk anretning, som sætter vinterens grøntsager i højsædet. Foto: Bjarne Nørum.

Her i den mørke vintertid er det godt af få masser af vitaminer og energi fra frisk grønt og frugt.

I år inviterer Dansk Vegetarisk Forening for første gang forbrugerne til ”Grøn Januar”. Det er udløber af fænomenet ”veganuary”, som er en sammentrækning af de engelske ord for vegan og januar. Et fænomen, der har bredt sig til mange lande siden starten i Storbritannien i 2014.

Tanken om, at vi efter alt for megen ekstra sul i juletiden trænger til en pause, er for så vidt ganske god. Men spørgsmålet er, hvorfor det lige er i januar, at vi skal have fokus på det plantebaserede køkken?

Der er næppe en anden tid på året, hvor der er mindre friskt og lokalt produceret frugt og grønt. Så mange råvarer skal importeres, og dermed ryger en del af hensynet til klimaet, som veganere ellers gerne vil fremhæve. Der er naturligvis stadigt flere færdigvarer på køl eller frost. Men i den industrialiserede proces går mange af de gode egenskaber tabt – og vegansk fastfood er som alt andet fastfood ofte fyldt med for meget salt og andet mindre godt.

For et par år siden var jeg i Dundee, hvor jeg besøgte burgerbaren Underdog (Underhunden), hvor de serverer plantebaserede burgere og hotdogs. Men hvorfor skal så mange veganske og vegetariske produkter være kopier af klassiske kødretter?

I den anden boldgade er en fransk restaurant i London, som har en Michelinstjerne, nu rent vegansk. Selv har jeg fået mange gode veganske måltider fra Toronto i Canada til Cape Town i Sydafrika, hvor frisk frugt og grønt bliver tilberedt på kreativ og smagfuld vis.

Men det i mente er udfordringen for denne uges lørdagsmad tre anretninger, der primært er baseret på vinterens grøntsager, hvor kålrabi og blomkål spiller hovedrollen.