Læserejse: Velkommen til Catalonien og Gaudís Barcelona

Tag med Kristeligt Dagblad og Granada Kulturrejser på denne læserrejse til september med fokus på catalansk kultur og ikke mindst arkitekten Gaudí

På denne rejse til Spanien er der fokus på Barcelona og den catalanske superarkitekt Antoni Gaudí.
På denne rejse til Spanien er der fokus på Barcelona og den catalanske superarkitekt Antoni Gaudí. Foto: Granada Kulturrejser.

Velkommen til en uges højskolerejse med fokus på catalansk kultur, byen Barcelona og arkitekten Antoni Gaudí. Hele ugen er basen et hotel, som ligger dejligt i vinlandet tæt på ”vinhovedstaden” Vilafranca del Penedès og med under en time til Barcelona.

Læserrejsen har særligt fokus på den verdenskendte arkitekt Antoni Gaudí (1852–1926) og 1800-tallet, hvor Barcelona blev en af Europas vigtigste industribyer. Den store velstand og det ekspansive byggeri skabte livsgrundlag for langt over hundrede arkitekter med Gaudí i spidsen. Her arbejdede de inden for den nye stilretning kaldet ”catalansk modernisme”, som er beslægtet med både Jugendstil og Art Nouveau.

Læserrejsen inkluderer en række af disse arkitektoniske mesterværker, men giver også en dybere forståelse af baggrunden for arkitekturen, kulturen og den catalanske nationalisme, som trækker tråde frem til den aktuelle situation.

Første dag går turen til Reus, hvor Gaudí er født, og hvor der ligger et center, der mesterligt introducerer filosofien bag arkitektens virke. Desuden inkluderer rejsen to dagsudflugter til Barcelona. I første omgang med besøg i det gotiske kvarter og ved den berømte kirke Santa Maria del Mar, kendt fra romanen ”Havets katedral”. I centrum af byen besøges også Palau Güell, der er et eksempel på Gaudís tidlige stil. Næste dagsudflugt til Barcelona er fokus på området uden for den gamle bymur. Det var i dette område, kaldet Eixample (”udvidelse”), at de mange modernistiske arkitekter fik mulighed for at udfolde sig. Her gælder det især boligkomplekset La Pedrera og den smukke katedral La Sagrada Familia.

I løbet af ugen bliver der også lejlighed til at opleve andre aspekter af Catalonien: Besøg på et vinhus, som fremstiller den catalanske champagne, kaldet ”cava”, besøg på det hellige bjerg Montserrat samt det gotiske kloster Poblet, som Gaudí beundrede og var meget påvirket af. Endelig går turen ud til Middelhavet til den smukke kystby Sitges.

Velkommen til det hele!

Henrik Kidmose er bureauindehaver og tidligere højskoleforstander