Kærnemælkshorn: Velsmag til vandreturen og morgenbordet

Det sociale liv, som tidligere blev udlevet på caféer, er i disse uger blevet til vinterlige vandreture. Dagens bagværk er terrængående

Kærnemælkshornene er fyldt med en blanding af marcipan og rabarber, men man kan også mikse marcipanen med revet æble eller stikkelsbærmarmelade. – Foto: Else Marie Nygaard.
Kærnemælkshornene er fyldt med en blanding af marcipan og rabarber, men man kan også mikse marcipanen med revet æble eller stikkelsbærmarmelade. – Foto: Else Marie Nygaard.

For et par somre siden købte jeg nye vandrestøvler. Jeg havde set for mig, at deres såler skulle slides på stier uden for landets grænser. For lange traveture forbandt jeg med udlandsrejser. Men også det har pandemien ændret. Nu finder jeg ofte vandrestøvlerne frem på hverdage, og turene går ofte ud i det nære og velkendte med afgang fra den hjemlige base. Gad vide, hvor mange skridt danskerne i snit har vandret siden den første nedlukning? Det er, som om vi er blevet en nation af vandrere, og meget af det liv, som før var ved storbyens caféborde, udleves nu i stedet i gang. En gammel og noget falmet rygsæk er fundet frem, for den kan rumme termokanden, kopperne og lidt proviant.

Dagens bagværk tåler at blive pakket i rygsækken. Der findes flere varianter af klassiske kærnemælkshorn.

Inspirationen til denne opskrift er hentet i Frederikke Wærens nye bagebog ”Sweet baking moments” fra forlaget Grønningen 1. Trods bogens engelske titel er bogen skrevet på dansk, og her kan man finde inspiration til både snurrer og snegle, men også fastelavnsboller.

Tilbage til kærnemælkshornene. Har man gået tre kilometer, smager alt bagværk bedre. Kærnemælkshornene er også gode på et morgenbord.

Man kan lave dejen og remonce dagen før og lade det stå på køl natten over, og så kan man rulle dejen ud og forme horn næste morgen.

Har man ikke rabarber, kan man blande en syrlig marmelade i som stikkelsbær, eller man kan blande 100 gram revet æble i.