Velsmagende bagværk til vandreturen og valgaftenen

Dagens opskrift har taget turen fra en præstegård i Thy til et køkken ved Roskilde Fjord og er beviset på, at de mest slidstærke opskrifter samler man til sig gennem livet

Portionen giver omkring 30 havregrynskager.
Portionen giver omkring 30 havregrynskager. . Foto: Else Marie Nygaard.

Jeg vil mene, at de bedste opskrifter er dem, man samler til sig skrevet på lapper af papir, fordi noget smagte så godt, at man måtte vide, hvordan man kunne forsøge sig med retten. De opskrifter man samler sig, finder ikke vej til ens opskriftssamling, fordi de var gengivet i en kogebog, hvor en stylist har arrangeret maden. Opskrifterne bliver en del af ens eget opskriftsbibliotek på grund af velsmag. Og så rummer de gerne en god historie.

I dag vil jeg dele en af de opskrifter, der er kommet til mig på en lap papir fra en veninde med rødder i Thy. Opskriften stammer fra præstegården i Snedsted. Her skulle det nogle gange gå lidt hurtigt, når man skulle servere hjemmebag for sognebørnene. Og præsten, som siden kom til at skrive kirkehistorie, var ikke bare en afholdt præst. Han bagte også virkelig gode havregrynskager. En af de unge fra sognet var så glad for kagerne, at hun for mere end 40 år siden noterede opskriften: ”Bent Feldbæks havregrynskager”, skrev hun.

”Hannes havregrynskager”, sagde sønnen, da han tog en af de endnu lune kager, for for ham smager de af besøg i et gæstfrit hjem ved Roskilde Fjord. Jeg holder fast ved, at det er Bent Feldbæks.

Og nok er opskriften rejst mod øst, men den livskloge kunstnersjæl, som bager dem, er den hun er, blandt andet fordi hun har sin rod på landet i Thy ikke langt fra Vesterhavet. I dag pakker jeg nogle af kagerne i en dåse og tager dem med på en længe planlagt travetur, for de gør sig godt som rejseproviant, og så håber jeg, at der også er kager i dåsen til tirsdagens valgaften. Og ellers ved jeg, at jeg hurtigt kan bage en ny portion. For det var sådan, at kagerne fik deres ry i præstegården i Thy: Velsmagende bagværk man kunne have klart i en fart. 

Opskrift: Bent Feldbæks havregrynskager 

250 gram smeltet smør

240 gram havregryn

150 gram sukker 

150 gram mel

½ teske hjortetaksalt

Alle ingredienserne røres sammen. For en bradepande, der er 25 gange 35 centimeter, med bagepapir og fordel dejen i formen. Glat den lidt, så overfladen ser ensartet ud.

Bag kagen i 15 til 20 minutter ved 200 gader. Overfladen skal være gylden.

Skær den varme kage ud i passende stykker, mens den endnu er i formen. Lad kagerne afkøle og opbevar dem i en tætsluttende kagedåse. Portionen giver omkring 30 kager.