Velsmagende bagværk til vandreturen og valgaftenen

Dagens opskrift har taget turen fra en præstegård i Thy til et køkken ved Roskilde Fjord og er beviset på, at de mest slidstærke opskrifter samler man til sig gennem livet

Portionen giver omkring 30 havregrynskager.
Portionen giver omkring 30 havregrynskager. . Foto: Else Marie Nygaard.

Jeg vil mene, at de bedste opskrifter er dem, man samler til sig skrevet på lapper af papir, fordi noget smagte så godt, at man måtte vide, hvordan man kunne forsøge sig med retten. De opskrifter man samler sig, finder ikke vej til ens opskriftssamling, fordi de var gengivet i en kogebog, hvor en stylist har arrangeret maden. Opskrifterne bliver en del af ens eget opskriftsbibliotek på grund af velsmag. Og så rummer de gerne en god historie.

I dag vil jeg dele en af de opskrifter, der er kommet til mig på en lap papir fra en veninde med rødder i Thy. Opskriften stammer fra præstegården i Snedsted. Her skulle det nogle gange gå lidt hurtigt, når man skulle servere hjemmebag for sognebørnene. Og præsten, som siden kom til at skrive kirkehistorie, var ikke bare en afholdt præst. Han bagte også virkelig gode havregrynskager. En af de unge fra sognet var så glad for kagerne, at hun for mere end 40 år siden noterede opskriften: ”Bent Feldbæks havregrynskager”, skrev hun.