Verdens ældste: Gud gav mig et langt liv

117-årige Violet Mosse-Brown forklarer sin høje alder med sin livslange tro på Gud

 Den 117-årige Violet Mosse-Brown, også kaldet ”Tante V”, kan stadig bevæge sig og har en søn på 97 år. De gode gener ligger tydeligvis til familien. Her ses hun på sin fødselsdag i april i år i hendes hjem på Jamaica.
Den 117-årige Violet Mosse-Brown, også kaldet ”Tante V”, kan stadig bevæge sig og har en søn på 97 år. De gode gener ligger tydeligvis til familien. Her ses hun på sin fødselsdag i april i år i hendes hjem på Jamaica. . Foto: Raymond Simpson/AP/ritzau.

Jamaicanske Violet Mosse-Brown blev født i år 1900 og kunne den 10. marts fejre sin 117-års fødselsdag. Selv er hun ikke i tvivl om, hvorfor hun stadig lever og dermed er verdens ældste menneske. Det skyldes ”viljen til at tjene Gud og den stærke tro på Bibelens lære”, siger hun ifølge hjemmesiden Christian Headlines.

Og der er faktisk noget om snakken. Det bekræfter dr.theol. Niels Christian Hvidt, der blandt andet forsker i forholdet mellem tro og helbred:

”Forskning fra både Danmark og udlandet viser, at mennesker, der praktiserer en tro, på rigtig mange områder har en lavere sygdomsforekomst end ikke-troende mennesker,” siger han.

”Der findes mange teorier om, hvorfor troende mennesker har en lavere sygdomsforekomst end dem, der ikke tror. Mange faktorer kan spille ind, men det har ofte noget at gøre med livsstil: Mange religiøse mennesker betragter kroppen som en gave, man bør passe på. Derudover kan seksualitet spille en stor rolle. HPV-virussen er et godt eksempel: Forskning peger på, at religiøse mennesker har færre skiftende partnere og derfor færre kønssygdomme. Hermed er HPV-risikoen også mindre,” fortæller Niels Christian Hvidt.

Violet Mosse-Brown, som blev født, da Jamaica stadig hørte under De Britiske Jomfruøer, er opdraget i et kristent hjem og har med sine egne ord brugt al sin tid i kirken og ”næsten lavet alt i kirken”. Og netop kirkegang er noget af det, som man kan se har størst sammenhæng med et godt helbred, siger Niels Christian Hvidt:

”Forskningen viser, at mennesker, der går i kirke ofte, er sundere end de, der ikke gør, hvilket også har med meningsbårne relationer at gøre,” siger han.

Men det er ikke kun vores fysiske levevis, der har betydning for, hvor gamle vi mennesker bliver. Også de mentale ressourcer, der ligger i troen, kan gøre en forskel:

”Det at have en tro og et håb kan give en mental styrke, som kan påvirke, hvor gamle vi bliver; her kommer placeboforskningen med årsagsperspektiver,” siger Niels Christian Hvidt og bekræfter jamaicanske Violet Mosse-Browns egen teori om, at netop den stærke og inderlige gudstro har betydning for hendes høje alder.