Verdens længste vikingebro kan nu opleves i Albertslund

I tre år har håndværkere, skolebørn og andre frivillige bygget på en rekonstruktion af Ravningbroen, som Harald Blåtand formentlig stod bag. I dag sættes de sidste to bropiller

Efter tre års hårdt arbejde står vikingebroen nu klar til benyttelse i Albertslund Kommune. Er man interesseret i at gå i vikingernes fodspor, kan man downloade museums-appen ”Useeum”, hvor ”Vikingebro – vejen til vikingerne” kan hjælpe til guidede ture i området. –
Efter tre års hårdt arbejde står vikingebroen nu klar til benyttelse i Albertslund Kommune. Er man interesseret i at gå i vikingernes fodspor, kan man downloade museums-appen ”Useeum”, hvor ”Vikingebro – vejen til vikingerne” kan hjælpe til guidede ture i området. – . Foto: Vikingelandsbyen i Albertslund.

Fredag er en festdag i Albertslund kommune. Der er vikingemusik, træer, der skal fældes, får, der skal klippes og servering ved lammeboden til de sultne. Hvis fest-aktiviteterne lyder lidt alternative, er det fordi festen er markering af færdiggørelsen af et treårigt byggeprojekt af en autentisk vikingevej og -bro. Og verdens længste af slagsen. Med Vikingelandsbyen i Albertslund og Kroppedal Museum som værter.

De to museer, der ligger med knap to kilometers afstand i Albertslund Kommune, har samarbejdet om det bygge- og formidlingsprojekt, der i de seneste tre år har været i gang på egnen. Tre håndværkere har været tilknyttet projektet og har undervejs fået hjælp af mere end 3000 skolebørn samt frivillige voksne, der hver tirsdag har givet en hånd med brolægningen.

Snart kan besøgende gå på de 700 meter vikingevej, hvor 140 af dem er en rekonstruktion af Ravningbroen. En bro, der blev anlagt i Jylland omkring år 980, formentligt af Harald Blåtand.

Veje og broer er for de fleste ikke det første, der dukker op, når tankerne falder på vores forfædre fra vikingetiden, men det er også en del af baggrunden for projektet, fortæller Klaus Mynzberg, der er leder af Vikingelandsbyen i Albertslund.

”De fleste tænker på store vikingeskibe på togt, når de tænker på vikinger, men der har jo også været vikinger, der er blevet herhjemme og fået landet til at fungere. Mange tror også, at alle vikinger har boet ved vandet og har sejlet rundt i landet. Men faktisk var der en forholdsvis veludbygget infrastruktur. De aspekter har ikke været så godt formidlet tidligere,” fortæller han.

Det har man ønsket at lave om på med dette broprojekt, der nu har resulteret i en færdig 700 meters vikingevej. Formidlingen begynder ikke først nu, men har været indtænkt som en del af hele forløbet med invitationer af skoleklasser, udstillinger og et byggeprojekt, hvor man har forsøgt at gå så autentisk som muligt til værks med med datidens teknikker, materialer og begrænsninger.

”Nu står vi med en færdig vikingebro. Vi tror, at det bliver et besøgsmål. Et sted, hvor man kan blive klogere på vikingerne, men også bare gå en tur i den flotte natur,” lyder det fra Klaus Mynzberg.