Prøv avisen

Verdens smukkeste biblioteker

I en rigt illustreret bog går James Campbell tæt på nogle af verdens mest fantastiske biblioteker. Foto fra bogen.

En ting er en fantastisk bogsamling. Noget andet er biblioteket. Rigt illustreret bog besøger nogle af verdens mest spektakulære biblioteker

Kravet om stilhed skaber en særlig stemning på biblioteker. Men arkitekturen kalder også nogle steder på en særlig andægtighed.

I en rigt illustreret bog går James Campbell tæt på nogle af verdens mest fantastiske biblioteker. Han er ekspert i historisk arkitektur ved Queens College på universitet i Cambridge og har besøgt bibliotekerne sammen med fotografen Will Pryce.

Blandt forfatterens personlige favoritter er klosterbiblioteket på Benediktinerklosteret i det østrigske Admont. Biblioteket blev bygget i 1776 og er verdens største klosterbibliotek.

Den opulente stil betød blandt andet, at alle de eksisterende bøger skulle indbindes på ny, så de passede til indretningen, som overvejende er i hvidt og guld.

LÆS OGSÅ: Så fremmed, så alene

I den stik modsatte boldgade er Haeinsa-templet i Sydkorea. Buddhistklosteret huser Tripitaka-samlingen, hvor alle bøger er bundet i brunt læder og står på hylder af solide trælægter.

I alt har forfatteren og fotografen besøgt 80 af de mest imponerende og smukke biblioteker i verden, hvoraf mange er i klostre og på universiteter.

Det ældste bibliotek i bogen findes i det italienske Cesena, hvor Biblioteca Malatestiana kan føres tilbage til 1452.

Bogen udkommer samtidig med, at der er en voldsom debat om bibliotekernes fremtid i Storbritannien, hvor de ofte er målet for offentlige nedskæringer. Men der er langt fra nedslidte folkebiblioteker til verdens smukkeste.

Biblioteker har været dybt værdsatte gennem århundreder og, ofte er der brugt store formuer på dem af forskellige grunde. For nogle handlede det om personlig stolthed, for andre var det et vigtigt kulturelt symbol, fremhæver James Campbell.

Den rigt illustrerede bog holder sig ikke kun til de historiske biblioteker, men trækker tråden helt op til nogle af de nyeste, som det kinesiske nationalbib-liotek i Beijing tegnet af den tyske arkitekt Jürgen Engel.

Det kan godt ske, at biblioteker bliver lukket i Europa, men andre steder som i Kina bliver nye bygget.

Faktum er, at ethvert land, som vil markere sig selv, bygger et nationalbibliotek, fastslår James Campbell.

0Det østrigske Benediktinerkloster i landsbyen Admont huser verdens største klosterbibliotek. Bøgerne er indbundet, så farverne passer til indretningen. – Foto fra bogen. Foto: Will Pryce