Her er fem kendte løfter, der blev brudt

I lydserien ”Det Etiske Kompas” er der fokus på temaet løfter. I den anledning har vi samlet fem af de mest kendte løfter, der er blevet brudt – fra mayerne til Ritt Bjerregaard

Donald Trump, Ritt Bjerregaard, Adolf Hitler, bandet The Eagles og mayerne har alle haft problemer med at holde, hvad de har lovet.
Donald Trump, Ritt Bjerregaard, Adolf Hitler, bandet The Eagles og mayerne har alle haft problemer med at holde, hvad de har lovet. Foto: Alex Brandon og Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix.

Hitlers pagt

Den 23. august 1939 indgik Nazi-Tyskland og Sovjetunionen en ikke-angrebspagt, Molotov-Ribbentrop-pagten, blot en uge inden Tyskland angreb Polen og dermed indledte Anden Verdenskrig. Løftet om ikke at bekrige hinanden blev brudt to år senere, da Adolf Hitler 22. juni 1941 med invasionen af Sovjetunionen iværksatte Operation Barbarossa.

Ritts 5000 boliger

Under valgkampen til kommunalvalget i 2005 lovede overborgmesterkandidat Ritt Bjerregaard (S), at hun ville skaffe 5000 nye boliger med en husleje på 5000 kroner i København inden for fem år på posten. Det skete som bekendt ikke, og da hun senere blev overborgmester sagde hun i et interview, at det havde hun aldrig lovet, og at hun ”ikke laver kontraktpolitik”.

Ørnene flyver igen

The Eagles var en af de mest succesfulde amerikanske bands i 1970’erne. I 1980 var det dog blevet nok for de fire medlemmer, der ikke længere kunne enes. Bandet blev opløst med et klart løfte fra bandmedlem Don Henley om, at de ville blive gendannet, “når helvede fryser til is”. Det løfte holdt i 14 år, og i 1994 blev gruppen gendannet med albummet “Hell freezes over”. De har turneret med mellemrum sidenhen og besøger Danmark til næste sommer.

Den mexicanske mur

Den amerikanske præsident Donald Trump kom til magten med en række løfter om ting, han ville ændre, når han satte sig i Det Hvide Hus. Det gjorde han i januar 2017, og en af de ting, han lovede at gøre i løbet af sin første præsidentperiode, var at bygge en mur på grænsen til Mexico, som naboerne selv skulle betale for. Foreløbig er det blot nogle prototyper på en mur, der er sat op i San Diego. Og der er ikke lavet nogen aftale med mexicanerne om udgifterne til skillevæggen.

Jorden gik ikke under

Det gamle indianske folk mayerne med en 3000 år gammel historie mente, at jorden ville gå under i 2012. Deres kalender udløb nemlig den 21. december 2012, og det gav anledning til en række dommedagsløfter. Men mayaerne selv var ikke så fatalistiske og havde et cirkulært verdenssyn, og derfor mener maya-forskere, at kalenderen blot vil begynde forfra, når den udløber.

Lyt til afsnittet om løfter i denne uges udgave af Det Etiske Kompas lige her.