Vi er vilde med vafler!

Juleferien med langsomme morgener er en anledning til at nyde hjemmelavede gærdejsvafler med valgfri toppings

Gærdejsvaflerne skal hæve minimum en halv time, inden man rører danskvand i dejen og bager dem. Mens de hæver, kan man forberede frugt og andet, som skal ledsage det sprøde bagværk. – Foto: Else Marie Nygaard.
Gærdejsvaflerne skal hæve minimum en halv time, inden man rører danskvand i dejen og bager dem. Mens de hæver, kan man forberede frugt og andet, som skal ledsage det sprøde bagværk. – Foto: Else Marie Nygaard.

Under juletræet lå en flonelsnatkjole til den yngste. En fodlang model, som ligner noget hentet ud af ”Det lille hus på prærien”. Skønt man ikke er nybygger i en utæt bjælkehytte, kan man glæde sig over sådan en natkjole. Ikke mindst til juleferiens morgener, hvor følelsen af god tid gerne må sænke sig.

For noget af det bedste ved juleferien er de langsomme morgener med tid til at samles om morgenmaden, mens duften af kaffe blander sig med juletræets krydrede duft.

I juledagene er hverdagens hurtige havregryn erstattet af mad, som det tager lidt længere tid at lave og ikke mindst indtage. I hvert fald en af juledagene skal vi have vafler. Der er nærmest ikke grænser for, hvad man kan komme på en vaffel.

Har man figner i overskud, kan man sætte dem i blød i portvin aftenen før og koge dem op med en stang kanel, fjerne stangen og blende fignerne. Det smager skønt med kvark eller skyr på en lun vaffel. Eller man kan råsylte en portion hindbær, som går virkelig godt med skyr på vafler. En tyndt skåret appelsin med flydende honning og drysset med kanel er også en oplagt og julet kombination til en vaffel-morgen.

For et par år siden fik jeg et vaffeljern, så jeg også kunne lave vafler med de større firkanter og dybere lommer. Men jeg syntes ikke, at jeg havde den helt ideelle opskrift på vaflerne til det ekstra vaffeljern.

I efteråret spiste vi morgenmad på en vaffelrestaurant hos Maison Mathis i New Haven i USA. De serverede gærdejsvafler med gylden smag og lethed toppet med flødeskum og smørstegte æbler. Jeg roste kokkens bagværk, og den venlige vaffelbager gav mig restaurantens opskrift.

Han havde brugt 32 æg den morgen. Jeg holder mig til to store eller tre små æg. Og har man ikke et jern til belgiske vafler, så kan man også bruge dejen i et almindeligt vaffeljern. Her giver dejen en let og sprød vaffel. Tip: Man kan lave første del af dejen om aftenen og lade den hæve på køl. Og har man dej tilovers, kan man fryse den ned.