Syv kloge betragtninger om opdragelse

Svend Brinkmann, prins Henrik, Marie Høgh og en række psykologer giver her deres meninger om opdragelse

I dag tager børn umiddelbart ikke et nej for et nej og vil forhandle. –
I dag tager børn umiddelbart ikke et nej for et nej og vil forhandle. – . Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

"De værdier, jeg er opdraget med, handler meget om, hvordan man får orden på sin egen tilværelse med en ramme for sit liv, hvor man kan blive et ordentligt menneske."
Psykolog Svend Brinkmann, til Kristeligt Dagblad

"Jeg er opdraget – som man siger – så jeg vil gerne opdrage mine børn. I Norden er opdragelse en slags tabu. Man skal ikke opdrage; det er en krænkelse af æren. Man tør ikke. Men det er et bevis på, at man elsker dem."
Prins Henrik, ifølge DR

"Fordi frustrationer, skuffelser og store følelser er en del af livet, skal det også have lov at være en del af barndommen, så vores børn lærer at håndtere det, mens de så at sige stadig kører med støttehjul."
Sofie Münster, stifter af magasinet Nordic Parenting, i Kristeligt Dagblad

"Hvis man kender børn, ved man, at det kan være udmærket, men kærlighed og knus får ikke børnene til at gøre ting, de ikke har lyst til, som at gå i en skobutik og købe sko."
Forfatter Merete Pryds Helle, i Kristeligt Dagblad

"Børn har godt af at mærke, at de kan bevæge sig ind i rum, hvor der er et andet moralkodeks og andre forventninger end det, de er vant til hjemmefra."
Sognepræst Marie Høgh, til Kristeligt Dagblad

"Den bedste tid for børneopdragelsen var i 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne. Der tog vi det bedste fra de autoritære år, nemlig den klassiske dannelse og den tydelige retning, og så kombinerede vi det med tidens strømning mod frihed til egen udvikling."
Familievejleder Lola Jensen, til Kristeligt Dagblad

"I vores iver efter at få børn på banen, hvor vi har givet dem lov til at have deres egen mening og ret til at sige de voksne imod, har vi udviklet en slags ’modspilsbørn’. Det er børn, der ikke umiddelbart tager et nej for et nej, og som hele tiden vil forhandle."
Børnepsykolog John Halse, i Kristeligt Dagblad