Vildt, groft og farverigt: Hjortesteak servet med et trafiklys af grøntsager

Efterårets grove grøntsager er på vej, og de giver et farverigt modspil til et godt stykke vildt, som det også er sæson for

I Danmark er der forskel på jagtsæsonen, og dermed hvornår jægerne er leveringsdygtige. Omvendt betyder hjortefarme, at det er muligt at få vildt stort set året rundt.
I Danmark er der forskel på jagtsæsonen, og dermed hvornår jægerne er leveringsdygtige. Omvendt betyder hjortefarme, at det er muligt at få vildt stort set året rundt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Der er ikke grund til at gå dansende rundt om enebærbusken, som det sker i den gamle børnesang.

Duften bliver intens i køkkenet, så snart bærrene stødes i en morter, før de bruges til at marinere gode steaks af vildtkød som då- og kronvildt.
Duften bliver intens i køkkenet, så snart bærrene stødes i en morter, før de bruges til at marinere gode steaks af vildtkød som då- og kronvildt. Foto: Petr Gross/Stockfood/Ritzau Scanpix

Men der er i høj grad grund til at gribe fat i det lille glas med enebær, for de små sorte, tørrede bær er den gennemgående smag i dagens lørdagsmad.

I Danmark er busken mest udbredt i Jylland og på Bornholm. På heden vokser den til meget høje buske, mens planten er mere kratagtig og lav langs kysten.

Enebær er en de mest karakteristiske smagsgivere i gin, men de små bær er også fast inventar, når der er vildt på menuen; fra agerhøne over fasan og hare til kronvildt.

Duften bliver intens i køkkenet, så snart bærrene stødes i en morter, før de bruges til at marinere gode steaks af vildtkød som då- og kronvildt. Selv i lille Danmark er der forskel på jagtsæsonen, og dermed hvornår jægerne er leveringsdygtige. Omvendt betyder hjortefarme, at det er muligt at få vildt stort set året rundt.

Hvis vi ignorer det lille stykke bacon, så er en hjortesteak fedtfattig og er her serveret med et trafiklys af ovnbagte røde og gule rødbeder og en rå grønkålssalat.
Hvis vi ignorer det lille stykke bacon, så er en hjortesteak fedtfattig og er her serveret med et trafiklys af ovnbagte røde og gule rødbeder og en rå grønkålssalat. Foto: Bjarne Nørum

De gode og ikke mindst magre bøffer bliver i dag serveret med en farveeksplosion af rå grønkålssalat med ovnbagte røde og gule rødbeder – ledsaget af hasselbackkartofler og en god lille svampesovs, som også smager af enebær.

Retten er i den hjertevenlige afdeling, med det magre kød og supergrøntsager som rødbeder og rå grønkål.

Velbekomme!