Vin, vandring og kultur langs Rhinen

Tag med Kristeligt Dagblad og Mols Rejser på en vandrerejse i april til Rhinen, et af Europas smukkeste kultur- og naturlandskaber

Rhinen udspringer i den sydøstlige del af de Schweiziske Alper. Her er udsigten over den europæiske flod fra borgen Schönburg.
Rhinen udspringer i den sydøstlige del af de Schweiziske Alper. Her er udsigten over den europæiske flod fra borgen Schönburg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kultursporenes tæthed er formidabel i den 65 kilometer lange Øvre Mellemrhindal, der er optaget på Unescos Verdensarvsliste: 40 borge og slotte ligger langs floden, ligesom 60 mindre og større byer med kirker og klostre kravler malerisk op ad bjergsiderne. Naturen veksler mellem grøn skov, smukke vinterrasser samt lange kig til Rhinen. Sidst i april står naturen ved Rhinen grøn og frisk, dagtemperaturen er på 12-18 grader. Pragtfuldt vandrevejr.

Her fødtes i år 1098 Hildegard von Bingen, der som otteårig blev givet som tiende til kirken. Gennem hele hendes liv fik hun syner, der mange år senere blev godkendt af paven som ægte guddommelige åbenbaringer. I 2012 blev hun kåret til helgen. Hildegard var abbedisse, mystiker, forfatter, læge og komponist og grundlagde flere klostre langs Rhinen. Hun var en markant stemme inden for kirke og tro i middelalderen, og hun korresponderede med tidens mest magtfulde mænd blandt andet paven og kejseren. På denne vandrerejse går deltagerne ad Hildegards pilgrimsrute og besøger et kloster.

Rhinen har gennem to årtusinder været en af de vigtigste trafikårer til udveksling af varer og kultur mellem Middelhavsregionerne og det nordlige Europa.

Romerrigets grænse gik ved Rhinen efter Cæsars erobringer i Gallerkrigen. De romerske legionslejre langs Rhinen udviklede sig senere til større europæiske byer, for eksempel Mainz og Koblenz.

Vinstokken kom til Rhindalen omkring vor tidsregning. Munkene dyrkede med stor flid og dygtighed vinen på de stejle skiferskråninger, og i 1200-tallet havde klosteret Ebernach i Rheingau verdens største vingård. På de selvsamme vinterrasser produceres i dag noget af Tysklands allerbedste vin. Hos en lokal vinbonde smager vi den gode vin.

Johann Gutenberg opfandt den vestlige bogtrykkerkunst i Mainz cirka år 1450 – en revolution for al kommunikation. Der er mulighed for besøg på Gutenberg Museum.

For at tilgodese alle tilbydes vandring i to grupper: Gruppe 1 går mellem 14 og 20 kilometer om dagen. Gruppe 2 går mellem 8 og 12 kilometer om dagen. Vandringerne går på anlagte stier og veje af forskellig kvalitet og på forskelligt underlag i bakket terræn. To dage medbringes madpakke.