Vin, vandring og kultur langs Rhinen

Tag med Kristeligt Dagblad og Mols Rejser på spændende vandrerejse gennem det smukke kultur- og naturlandskab langs Rhinen til april

Kultursporene ligger tæt langs den 65 kilometer lange Øvre Mellem-Rhindal, der er optaget på Unescos liste. Denne læserrejse indeholder flotte vandreture langs Rhinen med dens natur, borge og historie.
Kultursporene ligger tæt langs den 65 kilometer lange Øvre Mellem-Rhindal, der er optaget på Unescos liste. Denne læserrejse indeholder flotte vandreture langs Rhinen med dens natur, borge og historie.

Kultursporene ligger tæt langs den 65 kilometer lange Øvre Mellem-Rhindal, der er optaget på Unescos liste: blandt andet 40 borge og slotte. Naturen veksler mellem grøn skov, smukke vinterrasser samt kig til Rhinen. Sidst i april står naturen ved Rhinen frisk, og der er temperaturer på 13-20 grader. Pragtfuldt vandrevejr. Fyld lungerne med frisk luft og gå flotte ture med gode mennesker, mens hjernen får kulturelt input.

Her fødtes i år 1098 Hildegard von Bingen, der som otteårig blev givet som tiende til kirken. Gennem hele hendes liv fik hun syner, der mange år senere blev godkendt som guddommelige åbenbaringer af paven.

I 2012 blev hun kåret til helgen. Hildegard var abbedisse, mystiker, forfatter, læge og komponist og grundlagde flere klostre langs Rhinen. Hun var en markant stemme inden for kirke og tro i middelalderen, og hun korresponderede med tidens mest magtfulde mænd, blandt andet paven og kejseren. På denne vandrerejse går deltagerne ad Hildegards pilgrimsrute og besøger et Hildegard-kloster.

Rhinen har gennem to årtusinder været en af de vigtigste trafikårer til udveksling af varer og kultur mellem middelhavsregionerne og det nordlige Europa. Den dag i dag er flodpramtrafikken med stykgods og containere betydelig.

Romerrigets grænse gik ved Rhinen efter Cæsars erobringer i Gallerkrigen. De romerske legionslejre langs Rhinen udviklede sig senere til større europæiske byer, blandt andet Mainz og Koblenz.

Vinstokken kom til Rhindalen, og munkene dyrkede med stor flid og dygtighed vinen på de stejle skiferskråninger. I 1200-tallet havde klostret Ebernach i Rheingau verdens største vingård. På de selvsamme vinterrasser produceres den dag i dag noget af Tysklands bedste vin. Hos en lokal vinbonde smager deltagerne den gode vin.

Johann Gutenberg opfandt den vestlige bogtrykkerkunst i Mainz cirka år 1450 – en revolution for al kommunikation. På læserrejsen er der mulighed for at besøge Gutenberg Museum.

For at tilgodese alle tilbyder de to rejseledere vandring i to grupper: Gruppe 1 går mellem 14 og 20 kilometer om dagen. Gruppe 2 går mellem 8 og 12 kilometer om dagen. Vandringerne går på anlagte stier og veje af forskellig kvalitet og på forskelligt underlag i bakket terræn.