Vinterens første lamoffer var utrolig mørt

Dagens lørdagsmad sætter fokus på helt unge lam, som har mere lyst og sart kød

Mængden af ingredienser til marinaden kan synes uendelig – men alt skal bare i blenderen, før spædlammet skal trække i minimum seks timer.
Mængden af ingredienser til marinaden kan synes uendelig – men alt skal bare i blenderen, før spædlammet skal trække i minimum seks timer. Foto: Bjarne Nørum.

I Første Samuelsbog hører vi, hvordan Samuel tog et spædlam og ofrede det til Herren.

I den gammeltestamentlige beretning er det netop vigtigt, at det et spædlam, for dets kød anses for finere.

Spædlammet – også kendt som unge lam eller babylam – bliver slagtet, inden de er tre måneder gamle, hvorfor kødet er mere lyst og sart, end tilfældet er for de mere udbredte lam, som kan være op til et år gamle, hvilket generelt er grænsen, før de bliver klassificeret som fårekød.

Netop det lyse kød på køllerne af spædlam så indbydende ud, som de lå i disken hos den lokale slagter i London, hvor de inviterede til at afprøve en ny type kød.

Lørdagsmad Bjarne
Lørdagsmad Bjarne Foto: Bjarne Nørum.

Jagten på den rette opskrift endte i nordafrikanske Marokko, og med en marinade, som takket være blendet persille, er skrigende grøn. Farven forsvinder, men smagen består i ovnen.

Er det små spædlam, så går der to køller på hver lidt over et kilo til fire personer. Alternativt kan man vælge et mere traditionelt stykke lam, hvor en kølle vil være nok. Server med lun couscous-salat og ovnbagt butternutsquash (en græskar-type).