Vinterens klare stjerner

Ved mørkets frembrud præsenterer de to klareste planeter, Jupiter og Venus, sig flot over den vestlige horisont som tidens aftenstjerner.

Vinterens klare stjerner

Vender man sig rundt og betragter den østlige horisont, kan man lavt over horisonten få øje på den orangerøde Mars under Løvens bug. Går man ud en time senere, er Mars og Løven tydeligvis kommet højere op, mens Venus i vest til gengæld er ved at forlade scenen. En god illustration af vores klodes rotation.

LÆS OGSÅ: Vinterferie i naturen

Stjernehimlens billeder præsenterer sig også på denne årstid på smukkeste vis. Alle vinterens klareste stjerner er på himlen mod syd. Højest i syd finder vi Capella i Kusken, og med uret rundt kommer vi først til Aldebaran i Tyren. Lige over Tyrens hoved kan man se Plejaderne (Syvstjernen), som præsenterer sig strålende i en almindelig håndkikkert. Længere nede kommer så det mægtige stjernebillede Orion med skuldre, bælte og nederst benene. Bæltet hænger skråt, fordi der sidder et sværd i det. Trækker man en linje gennem bæltestjernerne skråt nedad mod venstre, rammer den himlens klareste stjerne, Sirius, i stjernebilledet Store Hund.

Lidt højere oppe til venstre står Procyon i Lille Hund. Vi slutter kredsen med at fortsætte op gennem tvillingestjernerne Castor og Pollux og tilbage til Capella.

Månedens stjernebillede kunne være Orion midt på den sydlige himmel. Sammen med Sirius tiltrak de sig i forhistorisk tid opmærksomhed. I den ægyp-tiske myte repræsenterede de Osiris og Isis, og flere templer langs Nilen var orienteret efter deres opgangssteder.