Vinterferie i naturen

For ferierende skolebørn er der mange muligheder for at opleve naturen

Ved vadehavet arrangerer en naturvejleder ture for børn, der har lyst til at opleve den særegne natur. –
Ved vadehavet arrangerer en naturvejleder ture for børn, der har lyst til at opleve den særegne natur. –. Foto: .

Nu er det tid for skolernes vinterferie, og mange familier drager på skiferie sammen, tager på kulturferie i en storby eller søger sydpå mod sol og sommer en uges tid. Men langt de fleste ferierende skolebørn bliver trods alt herhjemme, og for dem er der masser af muligheder for at komme ud at opleve naturen.

LÆS OGSÅ: Den allerførste forårsgave

Det mest enkle er naturligvis at tage noget varmt tøj på og gå en tur i en skov eller langs en strand, men har man lyst til noget, der er lidt mere arrangeret, så har mange af landets naturvejledere gode tilbud i uge 7 og 8.

På Røsnæs ved Kalundborg kan man eksempelvis være med i en undersøgelse af mus. 25 musefælder er sat ud, og de deltagende børn skal være med til at finde dem og bestemme, hvilke musearter der er gået i fælderne. Når det er sket, lukkes musene levende ud igen.

Ved Vadehavet kan man komme til at opleve kombinationen af tidevand, vind og frost. Nu, mens frosten bider, opstår der særprægede stykker af is og isskruninger, og naturvejlederen her går en tur med skolebørn, der har lyst til at studere det fænomen.

Foråret nærmer sig, og snart vil den kolde vinter slippe sit tag. Der skal gøres klar til, at trækfuglene kommer tilbage, og derfor kan det være en god idé at få tømt sine fuglekasser for gammelt redemateriale og, hvad der nok er sjovere, få bygget nogle nye.

I Nykøbing Sjælland tilbyder Naturstyrelsen i vinterferien træ og værktøj til at lave fuglekasser, som man bagefter kan tage med hjem eller eventuelt hænge op i skoven. Der bliver også mulighed for at lave foderhuse til pindsvin, så man er klar til at modtage pindsvinene, når de om kort tid dukker frem af vinterdvalen.

Detaljer om de nævnte arrangementer og mange flere rundtom i landet kan findes på www.naturstyrelsen.dk.