Vinterhøjskole med fokus på glæde og fællesskab

Tag med på vinterhøjskole til januar med masser af spændende indhold i et samarbejde mellem Kristeligt Dagblad og Liselund Højskole

Kom med når Kristeligt Dagblad og Liselund inviterer på Vinterhøjskole den 6.-10. januar 2020. Opholdet vil finde sted i Liselunds flotte bygninger i det vestsjællandske. -
Kom med når Kristeligt Dagblad og Liselund inviterer på Vinterhøjskole den 6.-10. januar 2020. Opholdet vil finde sted i Liselunds flotte bygninger i det vestsjællandske. -. Foto: Jørgen Nielsen.

Vi kender alle sammen til surhed og indebrændthed, til følelsen af at være misforstået og overset. Måske endda til at sidde bogstaveligt eller i overført betydning i en krog og se misundeligt på andres glæde og fest.

Mange politikere lover os genkendelighed i form af tryghed og ordnede forhold, det er der ikke noget i vejen med. Men ingen tror, at tryghed er tilstrækkelig, vi ønsker også for eksempel respekt, anerkendelse og vellykkede børn. Men måske ønsker vi mest af alt, at livet er både fest, glæde, latter, kropslig udfoldelse og fyldt med humor.

Hvorfor det? I en berømt fortælling fra Grønland berettes, at engang i urtiden var livet gråt og trist, hvorfor? Jo, man havde endnu ikke fået Festens Gave. Den får stammen/folket, og så er livet alligevel værd at leve.

Mennesker uden humor er det ikke morsomt at omgås, men hvad er karakteristisk for humor? Universitetslektor Stefan Kjerkegaard fortæller mandag eftermiddag om humorens rødder og virkning. Han følges op af seniorforsker Flemming Kaul, der tager deltagerne med til dans og fest i bronzealderen.

Til en rigtig fest hører mad og vin, sådan er det også i Bibelen, og det taler universitetslektor Anne Katrine de Hemmer Gudme om tirsdag formiddag. Om eftermiddagen kommer også universitetslektor Inger Damsholt, som skal tale om ”Dansen, kroppen og glæden”. Aftenens foredrag har titlen ”Glæden er fælles – K.E. Løgstrup”, det holdes af Peter Aaboe Sørensen fra Aarhus Universitet.

Om onsdagen er der både kunst og videnskab. Kristian Bang Foss fortæller om og læser op af sin nyudkomne og meget omtalte roman ”Frank vender hjem”. Om eftermiddagen holder neurobiologen professor Albert Gjedde foredrag om ”Glæden, lykken og hjernens lykkestoffer”. Aftenen står i teaterets tegn. Den internationalt kendte instruktør Katrine Wiedemann fortæller om glæden og omkostningerne ved at skabe teater i foredraget ”Kunsten føles som min måde at nå de fortvivlede på”.

Provst Jens Matthias Eriksen ville ikke omskabe mennesker, det fører nemlig kun til skaberi, han var en formidabel brevskriver, prædikant og humorist. Ham fortæller universitetslektor Ole Thomsen om torsdag formiddag.

Om eftermiddagen er der udflugt til Gerlev Legepark. Her skal deltagerne se, høre og opleve legens betydning. Om aftenen er der festkoncert med foredrag. Ægteparret Berit Johansen Tange og Esben Tange spiller og fortæller om, hvad musik kan, de fleste eksempler hentes hos Rued Langgaard. Festen fortsætter efter koncerten.

Fredag formiddag taler Professor N.H. Gregersen om glæden og bekymringerne i foredraget ”Glæden – rå og kogt: noget om glæde, lykke og taknemmelighed (og alle vore bekymringer)”. Rammen omkring højskoledagene er Liselunds hyggelige stuer og ikke mindst Liselunds fremragende køkken. Der er morgensang hver dag.