Vintermyg er vegetarer

Normalt er myg noget, man forbinder med sommer, varme og kløende stik

Vintermyg har i modsætning til sommermyg ikke stiksnabler. De er vegetarer, og i stedet for blod lever de af eksempelvis rådne planter. –
Vintermyg har i modsætning til sommermyg ikke stiksnabler. De er vegetarer, og i stedet for blod lever de af eksempelvis rådne planter. – Foto: Niels Fabæk.

Men det billede er ikke dækkende. For nogle myg vælger en helt anderledes strategi og tilbringer i stedet sommermånederne i pupper, hvorefter de først klækker ud i efteråret, og så sværmer de rundt i de kolde vintermåneder.

Vintermyg kalder naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen dem. Og den type myg er netop aktive i naturen nu, hvorfor man flere steder vil kunne høre dem sværme bag buske eller græstuer, hvor de er i læ for den kolde vind. Sværmene består udelukkende af hanner, der med den frekvens, de basker med vingerne, forsøger at tiltrække hunmyg, som de kan parre sig med. Hunnen lægger æg i de former for rådnede substanser, der er tilgængelige på årstiden, hvilket gælder alt fra ekskrementer og ådsler til halvt nedbrudte plantedele i skovbunden.

LÆS OGSÅ: Den mindste fugl er svær at høre

Ifølge Jes Aagaard skal man trods myggesværmene ikke frygte kløende stik på denne tid af året. Vintermyg er nemlig vegetarer.

Vintermyg har i modsætning til sommermyg ikke stiksnabler. De er vegetarer, og i stedet for blod lever de af eksempelvis rådne planter, siger han.

I udseendet adskiller vintermyg sig fra sommermyg ved at have længere ben, men samme størrelse.