Tag med på en rejse mellem vulkaner, gletsjere og historie

Tag med Kristeligt Dagblad og Kultur Retur på en inspirerende læserrejse til Island til juli. Rejsen henvender sig især til bedsteforældre og børnebørn

På denne rejse opleves Islands utrolige landskab, herunder det høje Snæfell, øverst, og højlandområdet øst for Landmannalauger.
På denne rejse opleves Islands utrolige landskab, herunder det høje Snæfell, øverst, og højlandområdet øst for Landmannalauger. Foto: Kultur Retur.

Mange bedsteforældre er optaget af at opleve gode ting sammen med deres børnebørn og også af at inspirere og lære dem noget.

Denne læserrejse henvender sig især til bedsteforældre med store børnebørn, som sammen gerne vil blive klogere på Island og besøge den sagnomspundne ø.

Island rummer mange spændende naturfænomener, der kan være vanskelige at forstå for danskere fra det fredelige, frodige og flade land. Hvordan er det at bo ved siden af en vulkan, der med jævne mellemrum sender lava og aske højt til vejrs? Hvordan opleves det, når jorden ryster?

Hvordan er det at leve et sted, hvor undergrundens kilder opvarmer alle huse – eller fyldes i åbne svømmeanlæg, ledes gennem rør under byen fortove eller ledes ud i havet for at skabe en opvarmet badestrand? Og et sted hvor gletsjernes dynamik skaber et landskab, der i sig selv er dramatisk, og som fortæller os meget om Danmarks landskaber: morænebakker, smeltevandssletter og dødishuller.

Rejsen ledes af gymnasielærer Esben Jacobsen. Han vil på rejsen formidle naturvidenskab, geologi, vulkaner og historie. Naturligvis bliver deltagerne også klogere på nogle af Islands mange mysterier.

De første fire nætter indkvarteres på en hyggelig bondegård. Læserrejsen inkluderer også et besøg på Vestmannaøerne, som mange vil huske for det voldsomme vulkanudbrud i 1973, hvor omkring 400 huse blev ødelagt af henholdsvis lava, aske eller ildebrand. Der er også god tid til fordybelse og traveture. De sidste to nætter overnatter deltagerne i Reykjavik.

Rejsen giver deltagerne mulighed for at lære meget mere om Island og dermed indirekte om Danmark.