Pizza, som den laves i Italien

Poul Joachim Stenders italienske svigerdatter, Zita, har lært ham at lave italienske pizzaer. Når det kommer til råvarernes kvalitet, er hun som de fleste italienere kompromisløs

Poul Joachim Stenders talrige besøg hos sin søn, der bor i Italien, har lært ham, hvordan en pizza skal smage. –
Poul Joachim Stenders talrige besøg hos sin søn, der bor i Italien, har lært ham, hvordan en pizza skal smage. –. Foto: .

Man skulle tro, at vi på min egn er italienere. Vi er ved at drukne i restauranter, der sælger pizzaer.

Når man er i lufthavnen i København og skal til Aarhus, står der Aarhus på afgangen. Men man lander cirka 50 kilometer uden for Aarhus.

LÆS OGSÅ: Her er der kærlighedssovs og pizza på menuen

Min mellemste søn er skuespiller i Italien. Mine talrige besøg hos ham har lært mig, hvordan en pizza skal smage. Derfor må jeg konkludere: En pizza fra Midtsjælland er smagsmæssigt lige så langt væk fra, hvordan en pizza bør smage, som et SAS-fly, der lander i Aarhus, er væk fra Aarhus.

Næst efter pizzaer er burgere det, der sælger i mit område. Men jeg kender kun ét sted, der sælger en velsmagende burger. Det er kiosken på rastepladsen ved Munkholmbroen. Når mænd bliver 50 år, køber de en motorcykel. Når kvinder bliver 50 år, begynder de at synge i gospelkor. De 50-årige mænd kommer på deres motorcykler i store flokke til denne kiosk. Blandt andet for at spise flæskestegsburgere, som deres koner aldrig laver til dem, fordi de hele tiden skal til korsang og synge O Happy Day.

Min italienske svigerdatter, Zita, der ikke kun er smuk, men også har fantastiske evner i køkkenet, har lært mig at lave en italiensk pizza. Hun skelner mellem de høje pizzaer, der har kant på max to centimeter og hvor bunden ikke er tykkere end en centimeter og så de lave pizzaer, som er under denne størrelse. Hun foretrækker pizzaer med den høje kant, der som en dæmning forhindrer safterne fra pizzaens indhold i at løbe ud. I modsætning til købe-pizzaerne på Midtsjælland, der har en gennemtrængende smag af den billige, fede ost der anvendes, bruger Zita kun en hård fåreost. Når det kommer til råvarernes kvalitet, er hun som de fleste italienere kompromisløs. En mozzarellaost skal være en bøffelmozzarella, der smager skånselsløst af bøflens råmælk.

Opskrift på pizza (rækker til to pizzaer)

Pizzadej

  • 1 kilo italiensk pizzamel
  • 5 deciliter lunkent vand
  • 30 gram gær
  • 5 spsk. ekstra olivenjomfruolie
  • 2 tsk. sukker
  • 20 gram salt

Bland det hele grundigt sammen og ælt det, indtil dejen er smidig og let. Lad dejen hæve fire timer.

Tomatsovs

  • 2 dåser hakkede tomater
  • 6-8 små skalotteløg hakket fint
  • 3 fed hvidløg hakket fint
  • 2 tsk. brunt sukker
  • 2 spsk. rødvinseddike eller rødvin
  • 2 laurbærblade
  • 2 spsk. olivenolie
  • Salt og peber

Svits de hakkede løg i olivenolien, uden de tager farve. Tilsæt de øvrige råvarer. Lad det simre 30 minutter. Smag til med salt og peber.

Fyld

  • Bøffelmozzarella
  • Nduja en krydret italiensk pølse eller en chilisalami
  • Pecorino-ost eller en anden hård fåreost
  • Et par Karl Johan-svampe, der skæres i tynde skiver og grilles på tør pande
  • Olivenolie gerne med smag af basilikum

Tag dejen op på et bord, der er strøet godt med mel på. Ælt dejen, og lav to boller. Form bollerne til store pizzaer med kant. Kom tomatsovsen på, skær mozzarellaen i skiver og fordel den, kom pølseskiverne på og de grillede svampeskiver. Til sidst høvles flager af fåreosten over det hele. Sprinkles let med olivenolien. Pizzaen sættes ind i en ovn ved 280-300 grader og bages, til den er gyldenbrun og sprød.