Behandling af sager om ubetalte bøder bliver digitaliseret

It-system skal lette behandlingen af bødesager og give mindre lastbiltrafik mellem retterne og politiet.

Hvert år behandler danske retter omkring 100.000 sager, hvor en bøde ikke bliver betalt. Digitalisering af behandlingen af sagerne skal ifølge Domstolsstyrelsen give mindre papirarbejde og bedre proces. (Arkivfoto).
Hvert år behandler danske retter omkring 100.000 sager, hvor en bøde ikke bliver betalt. Digitalisering af behandlingen af sagerne skal ifølge Domstolsstyrelsen give mindre papirarbejde og bedre proces. (Arkivfoto). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Fremover vil en stor del af de omkring 100.000 årlige bødesager, hvor en tiltalt enten ikke har betalt eller protesteret mod en bøde, blive behandlet i et digitalt system.

Det skriver Domstolsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Martin Wood, it-direktør i Domstolsstyrelsen, fortæller, at det nye system skal sikre en bedre sagsbehandling ved at digitalisere arbejdsopgaver, der før har været præget af meget papirarbejde.

- Det er første gang, vi bygger et system, der er integreret med politiets it-løsninger.

- Vi har fået etableret et godt samarbejde med anklagemyndigheden. Det sammenspil bliver helt afgørende, når vi skal udvikle den samlede digitale løsning til hele straffeområdet i de kommende år, siger han.

I første omgang vil cirka 60 procent af de 100.000 sager blive behandlet i det nye system. Men domstolene arbejder på, at endnu flere skal behandles digitalt, lyder det.

Det meget papirarbejde har blandt andet betydet, at lastbiler har fragtet dokumenter frem og tilbage mellem landets byretter og Politiets Administrative Center.

Her sendes en bøde hen, hvis ikke den bliver betalt.

Det nye system kan betyde, at der snart vil køre færre lastbiler på vejene. Det fortæller Jeppe James Olsen, enhedschef for Bøde i Politiets Administrative Center hos Midt- og Vestjyllands Politi.

- I og med at der kommer en reduktion i antallet af fysiske sager, arbejder vi aktuelt og i samarbejde med Domstolsstyrelsen på at reducere antallet af fysiske transporter, siger han.

Sagerne, hvor bøden enten ikke bliver betalt, eller der ikke bliver protesteret mod den, bliver behandlet som forenklede bødesager, hvor der afsiges dom uden retsmøde.

Med det nye system vil systemet lave et udkast til en dom, der efterfølgende skal kvalitetssikres af en jurist, der så kan afsige den endelige dom.

Hvert år udsteder politiet omkring 700.000 bøder for blandt andet fartovertrædelser og spirituskørsel.

/ritzau/