Ben Lerners bøger er en påmindelse om kunstens betydning i en åndsfattig verden

Han er kaldt ”en af vor tids bedste nulevende forfattere”. I dette interview med Kristeligt Dagblad fortæller den prisbelønnede amerikaner fra Kansas om Midtvestens mutte drenge, sammenbruddet af den liberale verdensorden - og om håb i en håbløs tid

Ben Lerner, den prisvindende amerikanske forfatter, giver et i Danmark sjældent interview til Kristeligt Dagblad.
Ben Lerner, den prisvindende amerikanske forfatter, giver et i Danmark sjældent interview til Kristeligt Dagblad. . Foto: Gads Forlag.

“Iiiiiiirrrrrrggggggghhhhhssssssss,” lyder det pludselig med en overdøvende skarp lyd i baggrunden. En brandbil torpederer telefonlinjen fra Danmark til USA, nærmere bestemt Brooklyn-bydelen i New York, hvor forfatteren Ben Lerner vandrer rundt efter at have afleveret sine børn i skole, og svarer på spørgsmål om sit forfatterskab og den tid, vi lever i. Interviewet går i stå.

Som forfatter til romanen ”Topekaskolen” og en håndfuld øvrige titler er Lerner berømt i USA i litterære kredse, der sætter pris på formbevidsthed og evne til at eksperimentere med sproget. Lerner, som er født i 1979, lagde ud som digter og påpeger i samtalen igen og igen sprogets betydning som det eneste redskab, vi har til at forstå både vores egen eksistens og den politiske udvikling.