Beredskabschef: Der er aldrig set værre oversvømmelser i Vesteuropa

Dødstallene stiger, og mange meldes savnet i Tyskland og Belgien, hvor ødelæggende oversvømmelser rammer på fjerdedagen og har taget mange på sengen

En kvinde ser på, mens vragrester flyder forbi i floden Ahr i Schuld i Tyskland. Mange har mistet hus og hjem, og flere er stadig savnet.
En kvinde ser på, mens vragrester flyder forbi i floden Ahr i Schuld i Tyskland. Mange har mistet hus og hjem, og flere er stadig savnet. . Foto: Bernd Lauter/AFP/Ritzau Scanpix.

Det tog bare 20 minutter for Andrea Schärs kælder at blive oversvømmet. I hendes hus er gulvet i stueetagen dækket af fire centimeter dybt vand, og ude på gaden i byen Mayen er det umuligt at komme ind i garagerne. Selvom vandet allerede er begyndt at strømme væk, når det hende stadig til knæhøjde.

”Vi var heldige,” siger den 55-årige tysker til nyhedsbureauet AFP, efter en søvnløs nat, hvor hverken hun eller hendes nabo kom til skade.

Mindre heldige har andre været i det sydvestlige Tyskland og det østlige Belgien. Dødstallene stiger og stiger, og bygninger og infrastruktur er ødelagt efter flere dages voldsomme oversvømmelser, som har sendt chokbølger igennem Europa. For selvom man mange steder, som i Andrea Schärs hjemby, er vant til små oversvømmelser, er det flere årtier siden, at der er set så fatale oversvømmelser – hvis det overhovedet er sket før.

”Jeg kan ikke erindre at have set så voldsomme ødelæggelser i den vestlige del af Europa. Det er normalt fænomener, man typisk ser i Asien, når tsunamier rammer – for eksempel tsunamien i 2004,” siger Lars Høg Schou, der er operativ chef i Beredskabsstyrelsen, til Ritzau.

Det er flere dages kraftige regnskyl i Tyskland, Holland og Belgien, som har ført til oversvømmelserne. Sent fredag eftermiddag meldes der om 103 og 23 døde i henholdsvis Tyskland og Belgien. Men da myndighederne endnu ikke har noget klart overblik over katastrofen, og redningsarbejdet stadig er i gang, forventes det, at dødstallene stiger hen over weekenden.

Især er der stadig mange, der er meldt savnet omkring byen Bad Neuenahr-Ahrweiler i delstaten Rheinland-Pfalz, hvor mobilnetværket er nede. Myndighederne har modtaget 1300 meldinger om savnede, men politiet anslår, at det reelle antal savnede snarere ligger omkring 100 personer, da der sandsynligvis er flere anmeldelser på den samme person.

I Erftstadt-Blessem, en forstad til Köln, er mange huse styrtet sammen eller i fare for det. Fra flere af husene kunne der fredag høres nødråb, og redningsarbejdet kunne kun ske med både. I flere byer er folk blevet evakueret eller har fået besked på at forlade deres hjem som i den belgiske by Liege.

Oversvømmelserne betyder også, at mindst 200.000 mennesker i det vestlige Tyskland mangler strøm, mens der i Belgien er flere end 21.000 personer uden elektricitet i regionen Vallonien.

Byen Schuld er særligt hårdt ramt af oversvømmelserne. ”Det var forfærdeligt ikke at kunne hjælpe mennesker i nød. En gruppe vinkede til os fra vinduerne i et hus. Husene på begge sider af dem var ved at kollapse,” sagde Frank Thel, der bor i byen, til Reuters.
Byen Schuld er særligt hårdt ramt af oversvømmelserne. ”Det var forfærdeligt ikke at kunne hjælpe mennesker i nød. En gruppe vinkede til os fra vinduerne i et hus. Husene på begge sider af dem var ved at kollapse,” sagde Frank Thel, der bor i byen, til Reuters. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix

Trods katastrofens omgang mener Lars Høg Schou fra Beredskabsstyrelsen dog ikke nødvendigvis, at landene har været uforberedte på oversvømmelser, men at mængden af vand bare er meget større, end hvad man er vant til.

”Det er meget voldsomme oversvømmelser og enormt omfattende skader, der er sket. Det er også voldsomt, fordi det er sket over så stort et område, og fordi huse, veje og broer er forsvundet,” siger han til Ritzau.

Ansatte ved det tyske beredskab, politi og militær er blevet sendt til de hårdest ramte områder, og helikoptere cirkulerede fredag i områderne for at redde borgere.

”Jeg frygter, at vi vil se katastrofens fulde omfang i de kommende dage,” lød det fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, under et besøg i USA.

Her sagde hun også, at forbundsregeringen gør ”sit yderste” for at hjælpe folk i nød. Dette budskab gentog hun fredag, da hun via videolink deltog i et krisemøde med delstatsregeringen i Rheinland-Pfalz og bebudede et snarligt besøg i kriseregionen. Det samme har forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier, som fredag tydeligt berørt talte om en tragedie, som har rystet ham dybt.

”Vi vil kun være i stand til at undgå ekstreme vejrsituationer, hvis vi går ind i en målrettet kamp mod klimaforandringer,” sagde statsoverhovedet, der opfordrede til tysk sammenhold i katastrofen.

Også den kristendemokratiske kanslerkandidat Armin Laschet, der som ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen selv er berørt af oversvømmelserne, har talt om at sætte mere massivt ind over for klimaforandringer nu. Oversvømmelserne ventes at få indflydelse på den igangværende tyske valgkamp op til forbundsdagsvalget i september og kan give miljøpartiet De Grønne fornyet momentum efter flere ugers nedtur i meningsmålingerne.

Flere kommentatorer hæfter sig ved, at CDU-formand Laschet hidtil ikke har fremstået som den store klimaforkæmper. I 2002 trak daværende forbundskansler Gerhard Schröder resolut i gummistøvler, da Elbe-floden gik over sine bredder og vandt det efterfølgende forbundsdagsvalg, men Laschet har afvist enhver sammenligning og sagt, at enhver ansvarlig ministerpræsident vil trække i arbejdstøjet nu - valgkamp eller ej.

Den danske regering har tilbudt hjælp, og dronning Margrethe har fredag sendt kondolencer til Steinmeier og Belgiens kong Philippe, hvori hun udtrykte ”sin dybeste medfølelse med det tyske og belgiske folk”.

I Belgien er hæren sendt ud til fire af landets 10 provinser for at hjælpe med at redde og evakuere indbyggerne.
I Belgien er hæren sendt ud til fire af landets 10 provinser for at hjælpe med at redde og evakuere indbyggerne. Foto: Anthony Dehez/AFP/Ritzau Scanpix