Biden med nye ministre: Amerika er tilbage

Bidens ministre på udenrigs- og sikkerhedsområdet skal have vægt på diplomati, samarbejde og kamp mod klimaforandringer.

- Multilateralismen er tilbage og diplomatiet er tilbage.

Det fastslog den erfarne diplomat Linda Thomas-Greenfield, der er er nomineret til posten som FN-ambassadør, da hun sammen med de øvrige nominerede til USA's topposter på udenrigs- og sikkerhedsområdet tirsdag blev præsenteret af den kommende præsident, Joe Biden.

Biden understreger, at det er centralt for hans udenrigspolitik, at USA igen indtager en gloal lederrolle. Og landet skal igen styrke sine alliancer efter fire år med præsident Donald Trumps doktrin om ”Amerika først”.

- Amerika er stærkest, når det samarbejder med sine allierede, lød det fra Biden ved tirsdagens præsentation af de kommende ministre.

- Det er et hold, der afspejler den kendsgerning, at Amerika er tilbage, klar til at lede verden, ikke trække sig tilbage fra den, siger Biden.

Han tilføjer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at når han har talt i telefon med ledere i andre lande, har det slået ham, ”hvor meget de ser frem til, at USA igen indtager sin historiske rolle som global leder over Stillehavet, over Atlanten, over hele verden”.

Biden har nomineret tidligere udenrigsminister John Kerry som klimaudsending. Det viser tydeligt USA's beslutsomhed på klimaområdet, siger den kommende præsident.

- Jeg undervurderer ikke et sekund de vanskeligheder, vi får ved at leve op til mine dristige forpligtelser til at bekæmpe klimaforandringer, siger Biden.

- Men samtidig skal ingen et sekund tvivle på min vilje til at gøre lige netop det, sagde Biden, da han præsenterede Kerry.

Kerry sagde blandt andet, at den Parisaftale om klimaet, som han selv har været med til at forhandle på plads som udenrigsminister i Barack Obamas regering, ikke er tilstrækkelig.

- Du gør rigtigt i at tilslutte dig Parisaftalen igen på første dag. Og du har ret i, at Parisaftalen i sig selv ikke er nok, sagde Kerry til Biden, mens han udtrykker håb om, at den næste klimakonference, der efter planen skal holdes i den skotske by Glasgow næste år, højner ambitionerne.

Joe Bidens foretrukne valg som udenrigsminister, Antony Blinken, lover ved tirsdagens præsentation, at han vil søge samarbejdet over hele verden.

Samarbejdet er nødvendigt, for USA kan ikke løse verdens problemer alene, understreger han.

- Vi skal samarbejde med andre lande, vi har brug for deres samarbejde. Vi har brug for deres partnerskab, siger Blinken.

- Vi skal gå til det med lige dele ydmyghed og selvsikkerhed, siger Blinken.

Ud over Kerry, Blinken, Thomas-Greenfield og vicepræsident Kamala Harris tæller Bidens hold indtil videre også Jake Sullivan, der er nomineret til posten som national sikkerhedsrådgiver, og Ron Klain, som Biden har valgt som sin stabschef.

Med ved tirsdagens præsentation var også Alejandro Mayorkas, der er nomineret som minister for indenlandsk sikkerhed, og Avril Haines, der er Bidens valg som øverste chef for USA's efterretningstjenester.

Bidens nominerede til topposter i Det Hvide Hus skal godkendes af Senatet, inden de kan indsættes.

/ritzau/