Billedserie: Kom helt tæt på de orange flammer, der i øjeblikket hærger Amazonas

Regnskoven i Amazonas er blevet centrum for en international krise. Tusindvis af skovbrande har i de seneste uger hærget den grønne skov og tørlagt enorme områder, hvilket har fået politikere og klimaaktivister på barrikaderne. De enorme skovbrande har også ført til spektakulære billeder. Se et udpluk her

Skovbrande raser i Amazonas. Røgen fra asken er ved at udvikle sig til en diplomatisk krise mellem EU og Brasilien.
Skovbrande raser i Amazonas. Røgen fra asken er ved at udvikle sig til en diplomatisk krise mellem EU og Brasilien. . Foto: Bruno Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix.

Verdens største regnskov, Amazonas, står i flammer.

Hvad den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, kalder et internt anliggende, er i disse dage blevet centrum for global opmærksomhed. Den klimaskeptiske præsident bliver beskyldt for at favorisere landbruget over naturen og for at forholde sig passivt til de mange skovbrande.

"Vores hus brænder. Bogstaveligt talt," skriver den franske præsident, Emmanuel Macron, på Twitter.


Siden har flammehavet i Amazonas regnskov ført til en dramatisk strømkæntring i den geopolitiske flod og til diplomatiske forviklinger mellem EU og Brasilien.

Den franske præsident truer med at trække tæppet væk under en handelsaftale mellem EU og den sydamerikanske handelsblok Mercosur (Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay). Det fik den brasilianske modpart til at anklage Macron for at bedrive kolonialisme.

Brandene i Brasilien er også blevet et emne på topmødet for G7-landene, bestående af Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA, der lørdag aften blev indledt i den franske kystby Biarritz.

Ifølge nye tal fra Brasiliens Nationale Institut for Rumforskning (INPE) har der mellem 1. januar og 21. august i år raseret i omegnen af 73.000 skovbrande. Det er en stigning på 67 procent i forhold til samme periode sidste år.

Oplev brandene i Amazonas fortalt igennem fotografernes linser herunder.

En mand arbejder i skæret fra flammerne omkring Iranduba i Amazonas. Hvert år bliver dele af Amazonas brændt af for at få jord til landbrug, men i år er antallet af skovbrande rekordhøjt.
En mand arbejder i skæret fra flammerne omkring Iranduba i Amazonas. Hvert år bliver dele af Amazonas brændt af for at få jord til landbrug, men i år er antallet af skovbrande rekordhøjt. Foto: Bruno Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Det orange flammehav har tørlagt betydelige områder i Amazonas. Det får nu G7-landene til at øremærke 20 millioner euro til bekæmpelse af skovbrande i området.
Det orange flammehav har tørlagt betydelige områder i Amazonas. Det får nu G7-landene til at øremærke 20 millioner euro til bekæmpelse af skovbrande i området. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix