Billedserie: Hvor smukt kan man male med munden?

Ann Lund Wahlberg har altid holdt af at tegne. Med munden. Den 43-årige spastisk lammede kvinde er i dag blandt verdens bedste mundmalere

Ann Lund Wahlberg
Ann Lund Wahlberg.

Ann Lund Wahlberg er uddannet socialrådgiver, men hun valgte at forsøge at udleve drømmen om at blive billedkunstner. Siden barndommen har hun tegnet, og for 17 år siden kom hun i kontakt med folk fra Mund- og Fodmalende Kunstnere.

Hun blev rost og opfordret til at arbejde videre med sine billeder, og for 13 år siden tog hun orlov for sit daværende job som konsulent i Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund for at koncentrere sig om at male.
 
”Det var rigtig godt for mig at fokusere på min kunst. Mit mål var at komme til at kunne leve af min kunst,” siger hun.

Og i 2007 blev hun anerkendt som Mund- og Fodmalende Kunstner, som er en international bevægelse.

På verdensplan er der omkring 800 kunstnere tilknyttet, og Ann Lund Wahlberg har stor glæde af det internationale netværk.120 andre har som Ann Lund Wahlberg fået et legat, som betyder, at de resten af livet er sikret en fuldtidsløn som kunstnere.

Mange af de malerier, Ann Lund Wahlberg maler i sit lille atelier på Holmen i København, bliver udgivet som postkort. Hendes kunst bliver solgt i store dele af verden.

Når hun i dag ser på sine gamle tegninger, kan hun se, at hun ofte tegnede noget af det, hun ikke kunne: Danse ballet eller lave gymnastik, for så var det som om hun også dansede. I dag er det ofte hendes børn, som står model.

Det er fysisk hårdt at male med munden. Det tager typisk et måned at male et billede og efter tre eller fire timer med pensler, blyanter og farveblyanter, holder hun fri.

”Det er en kæmpe chance jeg har fået, at jeg kan udtrykke mig gennem min kunst, som jeg elsker, men der er også perioder, hvor jeg får hold i ryggen,”
 siger hun.