Billedserie: Det Syrien, du aldrig får at se

Krigen i Syrien har ødelagt fortidslevn og arkæologiske udgravninger, der ellers har holdt stand i årtusinder. Se billeder fra et Syrien, der nu er forandret

De såkaldte "døde byer" i det nordlige Syrien dækker over op mod 700 forladte bosættelser, som blev bygget mellem det 1. og det 7. århundrede og forladt mellem det 8. og det 10. århundrede. Bygningerne fortæller en historie om en rig bondecivilisation i det byzantiske rige, og rigt udsmykkede kirker prægede området.
UNESCO melder, at flere af byerne er blevet plyndret, at høje strukturer er blevet væltet, og at der i de ældgamle ruiner nu bor internt fordrevne.
De såkaldte "døde byer" i det nordlige Syrien dækker over op mod 700 forladte bosættelser, som blev bygget mellem det 1. og det 7. århundrede og forladt mellem det 8. og det 10. århundrede. Bygningerne fortæller en historie om en rig bondecivilisation i det byzantiske rige, og rigt udsmykkede kirker prægede området. UNESCO melder, at flere af byerne er blevet plyndret, at høje strukturer er blevet væltet, og at der i de ældgamle ruiner nu bor internt fordrevne. Foto: Wikimedia Commons

Som rejsemål har Syrien i mange år tiltrukket et væld af turister med sine fortidsskatte og arkæologiske udgravninger. I 2010, umiddelbart før borgerkrigens udbrud, besøgte 8,5 millioner udenlandske turister landet. Men når borgerkrigen en dag slutter, vil der ikke være nær så meget at se.

For krigshandlingerne har lagt utallige seværdigheder, nogle af dem på UNESCOs verdensarvsliste, øde.

Bomber og ildkamp har forvoldt uoprettelig skade på korsridderborge, klostre, kirker, islamiske bygningsværker og arkitektoniske perler fra før vor tidsregning. Ifølge New York Times er fem af Syriens seks verdenskulturarvsteder helt eller delvist ødelagte.

Mindst 191.000 mennesker har ifølge FN mistet livet i den syriske borgerkrig, og i det lys kan det virke ligegyldigt, at også bygninger forgår. I den forbindelse udtaler UNESCOs Giovanni Boccardi:

Artiklen fortsætter under annoncen

"Med vilje at ødelægge ethvert spor af kulturarv - konkret eller åndelig - er en krigsstrategi. Problemet skal ikke ses som et luksusproblem, der kun er en bekymring for elitære antikvarer."

Se billederne af det gamle Syrien her.