Prøv avisen
Billedserie

Donald Trump: Milliardær og mester i politisk ukorrekthed

Den amerikanske republikanske præsidentkandidat Donald Trump er kendt for sin rigdom, sin dameglæde og sine kontroversielle udtalelser. Her poserer han med skønhedsdronninger i New York i 2011. Foto: REUTERS/Jamie Fine/files

Da vi sidste år skrev dette portræt af byggemilliardæren og forretningsmanden Donald Trump, troede kun få, at han ville ende i Det Hvide Hus. Allerede i kampen om at blive republikanernes præsidantkandidat havde han lagt sig ud med både venner og fjender med sine kradsbørstige udtalelser. Den 9. november 2016 er han blevet valgt til USA's næste præsident

Siden Donald Trump meldte sig ind i kampen om at blive republikanernes næste præsidentkandidat, har der ikke været stille omkring ham.

Både venner, fjender, journalister og politikere har fået den amerikanske byggemilliardærs politiske ukorrekthed at føle i en sådan grad, at politiske eksperter flere gange har dømt ham ude.

Men han er her stadig.

Efter den første store republikanske valgdebat på tv-kanalen Fox News gik han i flæsket på den kvindelige tv-vært Megyn Kelly og antydede, at hun stillede ham kristiske spørgsmål, fordi hun havde menstruation. "Trump Bloodgate" blev det døbt i amerikanske medier.

Kontroversielt var det også, da Trump ved en anden lejlighed udtalte, at den respekterede amerikanske politiker John McCain ikke var nogen krigshelt. McCain sad som krigsfange i Vietnams hovedstad Hanoi i seks år.

Hans politiske input i valgkampen har hidtil handlet om at bygge en gigantisk grænsemur til Mexico - for at undgå mexikanerne, "som bringer narko og forbrydelser og er voldtægtsmænd."

I april 2015 skrev Donald Trump på sin Twitter-profil om Hillary Clinton, som er præsidentkandidat for demokraterne:

"Hvis Hillary Clinton ikke kan tilfredsstille sin mand, hvad får hende så til at tro, at hun kan tilfredsstille Amerika".

Efter de amerikanske medier tog sagen op, slettede han dog sit tweet igen. 

Ellers er hans mantra "Stol på mig". Et andet af Trumps valgkampssloganer er "Make America great again", som ses på hans røde kasket. 

Men hvem er han ellers, den hovedrige amerikaner med smag for smukke kvinder. 

Ifølge Gwenda Blairs biografi "Donald Trump - Master Apprentice" og Weekendavisens portræt af Donald Trump "USA's Berlusconi" blev Trump født med en guldske i munden i en entreprenørfamilie i Queens i New York.

Hans far, Fred, byggede med betydelig offentlig støtte kæmpemæssige boligkomplekser for middelklassen i Brooklyn og Queens. Donald, en af tre sønner, sigtede højere og opførte luksus-skyskrabere i Manhattens centrum og udvidede imperiet med casinoer og underholdnings-tv.

"The Trump Tower" hedder en af hans kendte bygninger, som kan ses på 5th Avenue i New York City. Donald John Trump er grundlægger og administrerende direktør for Trump Organization.

Denne gamle bygning i Washington DC husede tidligere et postkontor og bliver snart til "The Trump International Hotel". Ingen ved præcis, hvor rig Donald Trump egentlig er, men i forbindelse med valgkampen måtte den omstridte republikaner i overensstemmelse med amerikansk valglov offentliggøre en oversigt over sine finanser.

Selv siger han, at han er god for 10 milliarder dollars, men det er ifølge avisen BT svært at bevise.

"Men selvom det 92-siders dokument aldrig sætter tal på hans totale formue, giver det et fingerpeg om, at byggekongen med det karakteristiske, røde hentehår er en af de rigeste præsidentkandidater i USA nogensinde," fastslår BT. 

Udover at være kendt for sine bygninger og sine mange penge er Donald Trump også kendt for at være glad for kvinder. Gerne de unge og smukke. Han har været gift tre gange og har fem børn. Fra 1977-1992 var han gift med Ivana Zelníčková (nu Ivana Trump), som han har tre børn med.

I 1993 blev Donald Trump gift igen. Denne gang med Marla Maples, som han var gift med frem til 1999. Her er de i netop 1993 med deres nyfødte datter Tiffany Ariana Trump ved St. Mary's Hospital i West Palm Beach, Florida.

I 2005 giftede Donald Trump sig for tredje gang. Denne gang med Melania Knauss, som han har sønnen Barron med. Her ses de i 2007, hvor Donald Trump får en stjerne på Hollywoods Walk of Fame i Los Angeles.

I forbindelse med at han annoncerede sit kandiatur til kampen om at blive republikansk præsidentkandidat, samlede Donald Trump hele sin familie ved et arrangement i Trump Tower i New York. 

Donald Trumps kvindeglæde kommer også til udtryk professionelt. I 1998 overtog han selskabet bag den internationale skønhedskonkurrence "Miss Universe", som han omdøbte til "Miss Universe Organization", og hovedkvarteret flyttede fra Los Angeles i Californien til New York City. Her ses han med Miss USA 2007 i Hollywood, Californien. 

I 2011 stillede den rige ejendomsinvestor Trump op til fotografering sammen med tidligere Miss Universe-skønhedsdronninger.

Det var netop Donald Trumps syn på og forhold til kvinder, der fik ham til at fare i flint og udløse den såkaldte Trumps Bloodgate, da han den 6. august 2015 blev interviewet af Fox News-journalisten Megyn Kelly efter den første republikanske præsidentdebat. Kellys kritiske spørgsmål om hans kvindesyn fik blandt andet Trump til at sige:

"Der kom blod ud af hendes øjne. Der kom blod ud af hende alle vegne."

Megyn Kelly konfronterede Trump med, at han tidligere offentligt har kaldt kendte amerikanske kvinder, herunder standup-komikeren Rosie O' Donnell, for "fede grise" og "sjusker".

Donald Trump på storskærm i Cleveland, da han deltager i sin første præsidentkandidat-debat, arrangeret af tv-stationen Fox News. 

Trods sine mange kontroversielle udmeldinger både inden og under den igangværende valgkamp har Donald Trump stadig mange tilhængere, her er det Joe Lepore fra New York.

Selvom han har travlt med valgkampen har Donald Trump stadig tid til at passe sin jury-pligt. Her forlader han retsbygningen på Manhatten i New York City og hilser på sine fans. 

15. august 2015: Donald Trump spiser en svinekotelet på pind og vender tommelen op til de besøgende på messen Iowa State Fair i Des Moines, Iowa. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
The Trump Tower i New York. Foto: 2015 Getty Images
Den gamle postkontorbygning i Washington DC, som snart bliver til "The Trump International Hotel". Foto: AFP PHOTO / KAREN BLEIER
Milliardær Donald Trump og hans kone Ivana ved et socialt arrangement i New York den 4. december 1989. Foto: AFP PHOTO / SWERZEY
14. oktober 1993: Donald Trump and Marla Maples med deres nyfødte datter. Foto: Copyright 2015 Demotix, all rights reserved.
Donald Trump, hans kone Melania og deres søn Barron ved Hollywood Walk of Fame i Los Angeles, 16. januar 2007. Foto: REUTERS/Chris Pizzello (UNITED STATES)
Donald Trump poserer med sin familie i Trump Tower, New York, den 16. juni 2015. Trump-familien fra venstre; Eric Trump og hans kone Lara, Donald Trump, søn Barron, Melania Trump, Vanessa Haydon og hendes mand Donald Trump Jr., Børnene Kia Trump og Donald Trump III, Ivanka Trump og hendes mand Jared Kushner and Tiffany Trump. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Miss USA 2007 Rachel Renee Smith fra Tennessee poserer med Donald Trump efter konkurrencen i Hollywood, Californien, den 23. marts 2007. Foto: REUTERS/Fred Prouser (UNITED STATES)
Donald Trump poserer med tidligere Miss Universe-skønhedsdronninger. Fra venstre er det Susie Castillo, USA, Shandi Finnessey, USA, Amelia Vega fra Den Dominikanske Republik, Dayana Mendoza fra Venezuela og Justine Pasek fra Panama ved en fotoskydning i New York, 27. juli 2011.
Tv-journalist fra Fox News Megyn Kelly spørger ind til Trumps syn på kvinder, da Donald Trump er på podiet i Cleveland for at deltage i sin første præsidentkandidat-debat. Publikum buher ad ham, da Trump responderer, at han ikke vil være sød ved Megyn Kelly fremover efter det spørgsmål. Foto: Fox News/XPOSUREPHOTOS.COM
Cleveland den 6. august. Republikansk præsidentkandidat Donald Trump på den storskærm, der hænger over den første præsidentdebat i prime time, arrangeret af FOX News and Facebook at the Quicken Loans Arena. Foto: 2015 Getty Images
New York 17. august 2015: Trump-fan Joe Lepore viser sit hjemmelavede fan-skilt. Foto: Pacific Press
Donald Trump forlader retsbygningen efter jury-pligt den 17. august 2015. Foto: Josiah Kamau