Egypterne begynder forfra

Den nu afsatte præsident Mohamed Mursis forsøg på et kompromis med oppositionen kom for sent

Cairo den 4. juli 2013: Efgyptere fester på gaderne, efter landets præsident er blevet fjernet fra posten af militæret. -
Cairo den 4. juli 2013: Efgyptere fester på gaderne, efter landets præsident er blevet fjernet fra posten af militæret. -. Foto: Xinhua Denmark.

Lad os kalde det, hvad det er. Et militærkup.

Sådan lød det fra præsident Mohamed Mursis rådgiver, lige inden den egyptiske hær onsdag aften gjorde alvor af sit ultimatum om at gribe ind, fordi Mursi og oppositionen ikke havde fundet en løsning, der kunne få de protesterende oppositionstilhængere til at indstille deres massive tilstedeværelse på Tahrirpladsen i Kairo.

LÆS OGSÅ: Da det Muslimske Broderskab tog fejl af egypterne

Efter at militæret havde indført udrejseforbud mod broderskabets ledelse var det imidlertid oppositionslederen Mohamed ElBaradei, der trådte frem sammen med både kristne og muslimske ledere, og fremlagde en køreplan for den nærmeste fremtid i egyptisk politik. Ifølge egyptisk stats-tv skal den planlagte politiske køreplan omfatte en kort overgangsperiode på nogle måneder og efterfølges af både nyt parlamentsvalg og præsidentvalg.

FAKTA: Hærens køreplan for forandringer i Egypten

Kort tid forinden havde præsident Mursi forsøgt at imødekomme oppositionen og afværge hærens indgriben ved at foreslå nyvalg inden for en overskuelig tidsperiode. Men både demonstranter, oppositionsledelsen og hæren var af den mening, at denne velvilje fra Mursis side kom alt for sent.

Når du venter, til folket er uforsonligt, med at tilbyde en samlingsregering, må du vide, det er for sent, skrev den egyptiske kommentator Rawah al-Badrawi på Twitter.

LÆS OGSÅ: Mohamed Mursi tilbageholdt: Nu sidder han i husarrest

Blandt de islamister, der støtter Det Muslimske Broderskab og Mohamed Mursi, er holdningen, at oppositionen og hæren har taget anti-demokratiske skridt. Til det allersidste sagde Mursis talsmand, Gehad al-Haddad, at forsvarsministeren ingen ret har til at sætte hæren ind mod en demokratisk valgt præsident, og at ministeren heller ingen ret har til at forhandle om eventuelle kompromisløsninger.

Broderskabets argument lyder, at både Mursi og det broderskabsdominerede parlament er valgt på demokratisk vis. Mursis talsmænd kalder hærens rolle de seneste dage for udemokratisk og farlig for Egyptens fremtid.

Hvis vejen til forandring via demokrati og valg spærres af militærets muskler, hvilke muligheder for forandring kan vi så tilbyde befolkningen?, spurgte Gehad al-Haddad.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Afsættelse af Mursi er dybt bekymrende

Blandt broderskabets medlemmer høres en meget hård kritik af hæren og oppositionen. Flere af organisationens ledende medlemmer udtalte, at broderskabet ikke vil afgive magten uden kamp.

Ned med det militære styre, råbte demonstranterne ved en af de pro-Mursi demonstrationer, der også fandt sted i går.

Andre truede onsdag med at gøre Egypten til en ny version af kaotiske Bagdad, hvor sekterisk vold har hærget, siden præsident Saddam Hussein blev afsat af USA.

Mursis modstandere beskylder Mursi for at have forrådt revolutionen, der væltede tidligere præsident Hosni Mubarak i 2011, ved at have koncentreret magten på islamistiske hænder og for at sende økonomien ud i et frit fald. Utilfredsheden med Mursi nåede i søndags et højdepunkt, da millioner af egyptere strømmede ud på gaderne for at give deres utilfredshed til kende. Selv om det var ment som en fredelig manifestation kom det til blodige sammenstød.

Mindst 14 personer mistede livet i nat under sammenstød mellem tilhængere af Egyptens tidligere præsident, Mohamed Mursi, og sikkerhedsstyrker og modstandere af Mursi.

LÆS OGSÅ: Militæret indsætter dommer som præsident

Hæren har indsat tidligere højesteretsdommer Adli Mansour som statsleder indtil et lovet parlaments- og præsidentvalg, der loves udskrevet inden for kort tid.

INDFØRING: Hvad er Det Muslimske Broderskab?

Nedenfor: Tidslinje. Før musen hen over billedet

"Jeg opfordrer det egyptiske militær til at handle hurtigt og ansvarligt og give den fulde magt tilbage til en demokratisk valgt civil regering så hurtigt som muligt og til at undgå vilkårlige anholdelser af præsident Morsi og hans støtter."
- USA's præsident Barack Obama

"Begivenhederne i Egypten viser, at der ikke er nogen hurtig og fredelig overgang fra autoritære regimer til demokratisk politik. Dette betyder, at demokrati ikke fungerer som et universalmiddel, særligt ikke i lande som ikke er en del af den vestlige verden."
- Aleksej Puskov, formand for det russiske parlaments udenrigsudvalg

"Det, der sker i Egypten, er den såkaldte politiske islams nederlag. Det her er den skæbne, der vil møde enhver, som prøver at bruge religion for at fremme politiske eller særgruppers interesser."
- Bashar al-Assad, Syriens præsident

Kloge folk bør hjælpe den egyptiske hær til at undgå samme skæbne som den syriske hær.
- Essam el-Erian (medlem af Broderskabets ledelse)

Demokrati er mere end afholdelse af valg. Det handler også om at sikre, at alle egyptiske stemmer høres og repræsenteres af regeringen. Det omfatter de mange egyptiske demonstranter over hele landet.
- USA´s præsident Barack Obama i telefonsamtale med Egyptens præsident Mohammed Mursi

Mit liv er prisen for legitimitet. Legitimitet er den eneste garanti for landets sikkerhed.
- Præsident Mursi i en tale tirsdag aften

Den egyptiske hærs doktrin og kultur tillader ikke militære kup. Den egyptiske hær står altid bag det egyptiske folks aspirationer for forandring og reformer. Målet med hærens udtalelse (ultimatum) er at presse alle politiske partier til at finde hurtige løsninger på den nuværende krise og finde en formel på nationalt kompromis, som anerkender befolkningens krav.
- Pressemeddelelse fra den egyptiske hær

Alle muligheder blev evalueret, men vi tager beslutninger via Shura (samråd) og beslutningen tippede mod beskyttelse af legitimitet.
- Gehad al-Haddad, talsmand for Det Muslimske Broderskab om Mursis beslutning om at afvise hærens ultimatum

ANALYSE: Mursi er i den varme stol

ANALYSE: Sandhedens time for Mursi

General Abdel Fattah al-Sisi fremlagde på tv en detaljeret køreplan for Egyptens tilbagevenden til et demokratisk styre, efter at det ikke var lykkedes regeringen at håndtere demonstrationerne. Her følger køreplanen i punktform:

* En midlertidig ophævelse af forfatningen.

* Etablering af en komité, der indeholder medlemmer fra alle samfundsgrupper og eksperter, der skal drøfte de foreslåede ændringer til forfatningen.

* Adli Mansour, der er leder af Egyptens højeste ret, Forfatningsdomstolen, vil blive taget i ed som midlertidig præsident senere torsdag

* Et hurtigt præsidentvalg udskrives af Forfatningsdomstolens leder, der også varetager landets affærer i overgangsperioden, indtil den ny præsident er valgt.

* Lederen af Forfatningsdomstolen vil have magt til at udstede forfatningsmæssige dekreter i overgangsperioden

* Dannelsen af en national teknokratregering vil have den fulde magtbeføjelse til at håndtere overgangsperioden

* Et nyt sæt etiske regler for medierne vil blive indført for at sikre mediernes frihed

* Der vil gennemført foranstaltninger, som giver unge mennesker mulighed for at deltage i statslige institutioner

* Forfatningsdomstolen opfordres til hurtigt at vedtage et udkast til en ny valglov til parlamentet og forberede et parlamentsvalg

* Dannelsen af en national forsoningskomité

* Den egyptiske befolkning opfordres til at forholde sig fredeligt under demonstrationer

(Kilde: Reuters/Ritzau)

Musical -Den barmhjertige samritaner
Musical -Den barmhjertige samritaner Foto: KHALED DESOUKI Denmark
Foto: KHALED DESOUKI Denmark
Sct. Povls Kirke i Korsør
Sct. Povls Kirke i Korsør Foto: Khaled Abdullah Denmark
På ferie
På ferie Foto: AMR ABDALLAH DALSH Denmark
Foto: Matthias Tödt Denmark
Tre glade muslimske piger i London, som fniser over besøg og opmærksomhed fra de religionsvidenskabsstuderende danskere.
Tre glade muslimske piger i London, som fniser over besøg og opmærksomhed fra de religionsvidenskabsstuderende danskere. Foto: SUHAIB SALEM Denmark
Foto: ASMAA WAGUIH Denmark
På Ferie
På Ferie Foto: AMR ABDALLAH DALSH Denmark
To koncentrerede muslimske piger i koranskole i London.
To koncentrerede muslimske piger i koranskole i London. Foto: Khaled Abdullah Denmark
Foto: SUHAIB SALEM Denmark
Kors med indskrift (Må Gud velsigne Afrika) i Bagamoyo (slavehandelsby), Tanzania
Kors med indskrift (Må Gud velsigne Afrika) i Bagamoyo (slavehandelsby), Tanzania Foto: SUHAIB SALEM Denmark
Børn i en kirke i Ilambilole, Tanzania
Børn i en kirke i Ilambilole, Tanzania Foto: MOHAMED ABD EL GHANY Denmark