Russerne hopper i vandet: Et koldt gys til minde om Jesu dåb

I tocifrede minusgrader hoppede russere overalt i det store land i søer og floder mandag nat og tidligt tirsdag morgen

Russere i tusindvis fik det kolde gys i dag, da den russisk-ortodokse kirke markerede Jesu dåb. Her er det lederen af det nationalistiske parti Liberal Demokraterne, Vladimir Zhirinovsky, der hopper i et bassin med koldt vand på Revolutionspladsen midt i Moskva. Foto: Valery Sharifulin/TASS

Temperaturen var frysende minus 35 grader i Novosibirsk, mens moskovitterne kunne glæde sig over, at der i hovedstaden kun var minus 12 grader, da russere over alt i det store land hoppede i vandet tidligt tirsdag morgen.

Anledningen var den såkaldte epifanifest, hvor den russisk-ortodokse kirke markerer Jesu dåb ved at lade sine medlemmer gå i vandet.

Den årlige epifanifest er blevet mere populær i de senere år, og flere og flere deltager. Det kolde gys er et religiøst ritual og var under kommunismen henvist til landsbyer ude i landet, mens det var forbudt i Moskva.

Den russisk-ortodokse kirke oplever i disse år en stor tilvækst, og det ses blandt andet ved den traditionelle fejring af Kristi dåb.

Men for mange russere er epfianifesten også blevet en patriotisk og nationalistisk markering, fordi den anses for særlig russisk og passer ind i en national selvforståelse, hvor man dyrker traditioner, der rækker tilbage til vikingerne, der kom til Rusland for mere end 1000 år siden. 

Der er så at sige tale om en længsel efter noget, der i sandhed er russisk, ældgammelt og ægte.

For mange russere er der tale om en personlig renselse. 

Se en række billeder fra Rusland, hvor mange kaster sig i det iskolde vand