Prøv avisen
Billedserie

Japan: Fire år efter tsunamiens dødelige bølger

Nationalsorg efter naturens destruktion: Japan mindes de døde og savnede præcis 4 år efter den fatale tsunami.

Det er fire år siden, at katastrofen ramte Japan i form af en tsunami, der ødelagde både beboelsesområder, infrastruktur og tog tusinder af menneskeliv med sig. Denne billedserie sætter fokus på et land og en lokalbefolkning i fortsat sorg

For fire år siden tog naturens magter over. De enorme tsunamibølger forvoldte voldsom skade på Japans nordlige regioner. Omkring 18.000 japanere mistede livet, og knap 2.600 meldes stadig savnet. Mere end 250.000 japanere er stadig ikke vendt tilbage til deres hjem. Det skriver Ritzau.

Det arrede landskab volder stadig store problemer for de berørte indbyggere, fordi ødelæggelserne var så store. Blandt andet er en stor del af landets infrastruktur ødelagt. Mange beboelsesområder ligger stadig øde, og mange hektar marker er stadig ubrugeligt til opdyrkning.

En række mindeceremonier med et minuts stilhed er blevet holdt for ofre og pårørende i storbyer og i mindre byer i katastrofezonen, og en ceremoni i Tokyo blev ledet af kejser Akihito og kejserinde Michiko.

Katastrofen blev især uoverskuelig, da atomværket i Fukushima begyndte at lække radioaktive stoffer. De radioaktive stoffer begyndte hurtigt at sive ned i drikkevandet, som gjorde det giftigt. Atomudslippet udgør fortsat en markant risiko for befolkningen. 

Den radioaktive stråling er stadig mere end ti gange så høj i de berørte områder omkring atomkraftværket, end den var før katastrofen indtraf. Det skriver den amerikanske avis USA Today.

Se de stærke billeder nedenfor:

Byen Natori, i den nordlige region Miyagi, efter ødelæggelser den 12. marts 2011.
En japansk kvinde går i siden af det, der engang var en helt normal vej ved en nordjapansk havn.
På dette billede kan man se det ødelagte Fukushima atomkraftværk, hvis kæmpe lækkage forårsagede en miljømæssig krise. De hvide tanke, nederst i billedet, er fyldt med strålingsforurenet vand.
Tekniske arbejdere sikrer prøver fra Fukushima værket til at måle, hvor stor stråling er oven på tsunamien.
En mand i sikkerhedstøj scanner en lille dreng for at se om han fået stråling.
4 år efter: En japansk familie mindes foran et hul i jorden, som engang var fundament for deres landbrugsgård.
4 år efter: I kølvandet på tsunamien og den radioaktive katastrofe er der blandt Japans befolkning opstået modstand mod atomkraftværker. Der har også været adskillige demonstrationer mod virksomheden som ejer Fukushima.
4 år efter: Her ses Japan's kejser, Akihito, og kejserinde, Michiko, deltager i en national mindehøjtidlighed i Tokyo.
4 år efter: Også Japan's Premierminister, Shinzo Abe, deltog i ceremonien.
4 år efter: Japanske brandmænd leder stadig efter savnede lig efter en katastrofe, som stadig hjemsøger mange japanere hver dag.