Prøv avisen

Niels Henrik Arendt: Folkekirken er ingen bilfabrik

Biskop i Haderslev Stift, Niels Henrik Arendt. - Foto: Peter Kristensen.

Det kræver tålmodighed at være biskop, siger biskop Niels Henrik Arendt, som synes, at noget af det svære ved jobbet er at skulle have en mening om alt

Konflikterne er det sværeste. Niels Henrik Arendt prøver at forebygge dem, men nogle gange dukker de alligevel op. Og så er der kun en ting at gøre, fortæller biskoppen i Haderslev Stift.

- Så er der ikke andet at gøre end at prøve at løse dem. Nogle steder er konflikterne uløselige, så den eneste løsning er at hugge knuden over. Det gør ondt. Og det trækker tænder ud. Men der er også de gode tilfælde, hvor konflikterne ender med at kaste noget godt af sig, siger Niels Henrik Arendt om jobbet som biskop.

Han har haft jobbet som biskop siden 1999, og han mener ikke, at konflikterne fylder så meget i forhold til det samlede arbejde.

- De fylder på den måde, at det kan være svært at ryste dem af sig. Du kan godt gå i gang med noget andet, men du sidder med fornemmelsen: Hvad skal vi gøre i den her situation?, siger Niels Henrik Arendt.

Levebrødspræster
En af de største glæder ved jobbet er for Niels Henrik Arendt at være omgivet af engagerede mennesker, der brænder for kristendommen.

- Kierkegaard kritiserede præster for at være levebrødspræster, men det er de ikke i dag. Hvis man skal finde et levebrød, skal man ikke vælge at være præst, men i stedet advokat eller bankfolk, siger Niels Henrik Arendt.

Han besøger kirker og præster og giver både skulderklap og kritik, hvis der er brug for det. Og for ham er det bedste ved jobbet, at man stadig er præst.

- Jeg har ikke en bestemt kirke, men jeg prædiker i mange forskellige kirker, siger Niels Henrik Arendt, der også får mange henvendelser om at holde foredrag.

Fortsættes nedenunder ...

... fortsat

En mening om alt

Da konflikten mellem Israel og palæstinensiske Hamas var på sit højeste i januar, blev en klinik bombet i Gaza-striben. Og det fik otte biskopper til at gå sammen og kritisere Israel.

Niels Henrik Arendt tog initiativet til den fælles bispekritik. Men det kan være svært og udfordrende, at man som biskop hele tiden skal have en mening om alt, siger han.

- Man bliver hele tiden udfordret til at tage stilling. Man kan ikke nøjes med at sige, at det har jeg ikke nogen mening om. Der skal træffes afgørelser, og præsterne skal have noget at spille bold ad, så kan man ikke bare stå og væve, siger han.

Ingen bilfabrik
Der kan være stor forskel på at være biskop i København og i Haderslev, så derfor mener Niels Henrik Arendt, at præsternes tilbud på hylderne skal være afhængige af de lokale forhold.

- Og jeg synes, det er vigtigt, at biskoppen ikke sidder på sit kontor og venter på, at folk kommer til biskoppen. Det, tror jeg, er vigtigt for alle biskopper, siger Niels Henrik Arendt.

Biskoppen i Haderslev mener, at det kræver tålmodighed og opmærksomhed at være en god biskop.

- Folkekirken er ikke en bilfabrik, hvor man kan producere tingene på samlebånd. Vi har forskellige personer i folkekirken, så det handler om at give sig tid til at lytte til folk, selvom man har lyst til at sige, at nu skal der ske noget, siger han.

Rodløshed
Niels Henrik Arendt har ikke nogen hobby - og heller ikke noget sommerhus, men når han holder fri, sætter han pris på at rejse rundt i verden med sin kone.

Han sætter stor pris på søndagsgudstjenesterne.

- Det er der, hvor jeg tanker op, siger Niels Henrik Arendt.

For rodløsheden er noget af det svære ved jobbet.

- Jeg savner selvfølgelig det at have et sted, hvor man hører hjemme. Så kan man sige, at jeg hører hjemme i alle kirker. Når jeg kommer i en ny kirke hver søndag, kan jeg føle mig hjemme i liturgien og i salmerne, men det er en lidt rodløs tilværelse, siger Niels Henrik Arendt, som glæder sig over i stedet at have tæt kontakt med provsterne.

- Man kunne ende med at svæve over vandene og ikke ane en pind om, hvad der foregår på gulvet. Det prøver jeg at modvirke ved at have kontakt med provsterne hver eneste uge. Man kan sige, at jeg har et sogn med 400.000 folkekirkemedlemmer, og der kan man ikke kende hver enkelt, men jeg har en fornemmelse af, at der ikke er mange kroge, hvor jeg ikke ved, hvad der sker, siger han.

København skal have en ny biskop. Men hvad venter afløseren for Erik Norman Svendsen? Kristeligt Dagblad har spurgt de ni andre biskopper om godt og dårligt ved jobbet. Læs næste afsnit om en uge.

Biskop i Haderslev Stift Niels Henrik Arendt sagde på gårsdagens konference, at folkekirken med rette var blevet ålet for at fremstå for lukket over for nye menigheder. Det var konferencen startskuddet til nu at ændre, slog han fast. – Foto: Mette Frandsen.