Henrik Wigh-Poulsen bliver ny biskop i Aarhus

Stemmerne er talt op, og det er nu afgjort, hvem der skal sætte sig i bispestolen efter Kjeld Hjolm

Bispevalget i Aarhus er afgjort. Her ses de to kandidater Jens Maibom Pedersen (tv) og Henrik Wigh-Poulsen.
Bispevalget i Aarhus er afgjort. Her ses de to kandidater Jens Maibom Pedersen (tv) og Henrik Wigh-Poulsen. Foto: Bo Amstrup.

Kjeld Holm har været biskop for Aarhus Stift siden den 1. maj 1994, og nu er hans afløser fundet. Det bliver Henrik Wigh-Poulsen.

Valget har stået mellem de to kandidater Henrik Wigh-Poulsen, domprovst i Odense, og Jens Maibom Pedersen, forstander for Diakonhøjskolen i Aarhus. I alt 2.053 personer svarende til 91 procent af de sognepræster, repræsentanter for valgmenigheder og menighedsrådsmedlemmer, der har ret til at stemme ved bispevalget, satte deres kryds på stemmesedlen, og derfor har forlydender om høj valgdeltagelse holdt stik.

Med 1.258 ud af de 2.053 afgivne stemmer betyder det, at Henrik Wigh-Poulsen, utetydigt er valgt som ny biskop for Aarhus Stift. Jens Maibom Pedersen fik 761 stemmer. 

Følg med hele dagen her på Kristeligt Dagblads net-avis, hvor vi bringer reaktioner fra kandidaterne og det kirkelige bagland samt billeder, analyse og kommentarer. 

Jens Maibom Pedersen stiller op til bispevalg for første gang, mens Henrik Wigh-Poulsen tidligere har forsøgt at blive valgt som biskop for Roskilde Stift i 2008. Ifølge valgreglerne skal en kandidat have mere end halvdelen af stemmerne for at vinde valget. 

Afstemningen sluttede i går den 6. maj klokken 15, og siden klokken 9.15 og frem til offentliggørelsen af resultaterne har optællingen fundet sted i bispegården i Aarhus.

Valgkampen vil især blive husket for det præg, vinterens debat om synet på opstandelse og præsters tro satte på debatterne. Også tonen til valgmøderne har været til debat, og til tider har selv ordførerne haft vanskeligheder ved at kende forskel på de to bispekandidater.

Henrik Wigh-Poulsen er domprovst i Odense og stillede op ved bispevalget i Roskilde Stift i 2008. Henrik Wigh-Poulsen har tidligere ernæret sig som tekstforfatter på et reklamebureau og har været leder af Grundtvig-Akademiet på Vartov fra 2000-2008.

Jens Maibom Pedersen er teolog og forstander på Diakonhøjskolen i Aarhus. Han blev i 2007 ordineret og indsat som ulønnet hjælpepræst i Frederikskirken i Aarhus-bydelen Højbjerg. Han har i mange år været engageret i det kirkelige børne- og ungdomsarbejde, blandt andet i FDF.

Torsdag bliver der afholdt Bispevalg i Aarhus. Valget står mellem Jens Maibum og Henrik Wigh-Poulsen. Henrik Wigh-Poulsen er ny Bisp i Aarhus Stift.
Torsdag bliver der afholdt Bispevalg i Aarhus. Valget står mellem Jens Maibum og Henrik Wigh-Poulsen. Henrik Wigh-Poulsen er ny Bisp i Aarhus Stift. Foto: Bo Amstrup