Folkekirkens fløje står bag den nye biskop

Aarhus Stift er grundtvigsk, men der er også en markant konservativ retning

”Selvom han ikke er præst i stiftet, så er han født her, har studeret her og kender stiftet rigtig godt. Desuden har han med sin grundtvigske baggrund en profil, som passer godt til stiftet. Men samtidig bliver han heller ikke opfattet som betongrundtvigianer,” siger Viggo Mortensen om den nye biskop
”Selvom han ikke er præst i stiftet, så er han født her, har studeret her og kender stiftet rigtig godt. Desuden har han med sin grundtvigske baggrund en profil, som passer godt til stiftet. Men samtidig bliver han heller ikke opfattet som betongrundtvigianer,” siger Viggo Mortensen om den nye biskop. Foto: Lars Aarø, Fokus.

Ingen tvivl om, at den nye biskop i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, er grundtvigsk. Men der er også markante strømninger på den konservative fløj i folkekirken i det grundtvigsk prægede stift. De missionske i Aarhus tror på samarbejdet.

Mange havde nok set frem til valget mellem forstander for Diakonhøjskolen Jens Maibom Pedersen og domprovst i Odense Henrik Wigh-Poulsen med en vis spænding. Iagttagere tager dog spændingen med lidt mere forbehold.

Professor emeritus i teologi ved Aarhus Universitet, Viggo Mortensen, kalder udfaldet af bispevalget i Aarhus Stift for klart og forventeligt.

”Selvom han ikke er præst i stiftet, så er han født her, har studeret her og kender stiftet rigtig godt. Desuden har han med sin grundtvigske baggrund en profil, som passer godt til stiftet. Men samtidig bliver han heller ikke opfattet som betongrundtvigianer,” siger Viggo Mortensen.

Jens Maibom Pedersen står i en mere aktivistisk, folkekirkelig tradition med baggrund i børne- og ungdomsarbejdet og diakonien, påpeger han.

”Det er også en vigtig del af folkekirken. Men Henrik Wigh-Poulsen ses nok mere som garant for at videreføre det, man kender i stiftet. Og så har man undladt at opstille flere kandidater og således splitte stemmerne,” siger Viggo Mortensen.

Tidligere rektor for Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster, Eberhard Harbsmeier, understreger, at bispevalget i Aarhus har været et valg mellem to retninger: børne- ungdoms- og diakonilinjen med baggrund i FDF og KFUM og KFUK over for den mere traditionelle grundtvigske, som gik af med sejren.

”Aarhus Stift er grundtvigsk, og de mange landsogne med mange grundtvigske stemmer i menighedsrådene favoriserer en kandidat med denne baggrund. Derfor er valgets udfald ikke overraskende. Med sit intellektuelle præg og baggrund i universitetsverdenen, blandt andet med en ph.d-eksamen, synes mange, at Henrik Wigh-Poulsen holder den teologiske fane højt. Derfor har han uden tvivl fået mange stemmer også fra stiftets præster.”

I Aarhus Stift er der en del menigheder og præster i folkekirken, som tilhører den teologisk konservative fløj. Sognepræst Esper Thidemann er sognepræst i Christianskirken, som har en indremissionsk profil.

”Jeg tror, at Henrik Wigh-Poulsen rummer en både kirkelig og teologisk soliditet, samtidig med at han er åben for den nødvendige fornyelse. Han har en opfattelse af, at vi alle sammen skal være her i folkekirken, uanset hvilket retning vi tilhører,” siger Esper Thidemann.

Formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Inge Lise Pedersen, har arbejdet sammen med Henrik Wigh- Poulsen, da hun var formand for det daværende Kirkeligt Samfund (nu: Grundtvigsk Forum), og han var leder af Grundtvig-Akademiet i samme forening.

”Han er bestemt indstillet på at samarbejde med menighedsråd. Det ville have været problematisk med en biskop uden erfaring med samarbejdet i sognet, men han har erfaring som sognepræst både i små landsogne og i et større bysogn i Odense, som kan minde om sognene i Aarhus, og det vil være gavnligt for menighedsrådene i stiftet. Han er vant til at tænke nyt og formidle spændingen mellem tradition og fornyelse,” siger Inge Lise Pedersen.