Red Barnet-chef: Den nye biskop favner bredt

Viborg Stift får en biskop med integritet og ledelseserfaring, siger gammel kollega

Valget stod mellem disse to. Og vinderen vandt stort. Foto: Jens Bach

Det blev Henrik Stubkjær.

I første valgrunde førte han med et stor flertal, og i anden valgrunde står det med 912 stemmer klart, at Henrik Stubkjær bliver den nye biskop i Viborg Stift. Hans modkandidat, Peter Hedegaard, fik i anden valgrunde 534 stemmer. 

Det er et valgresultat, som glæder Stubkjærs tidligere kollega, Kirsten Lund Larsen. Hun er national chef hos Red Barnet, men har tidligere arbejdet sammen med Henrik Stubkjær i ni år i Folkekirkens Nødhjælp, da hun var formand for organisationen.

"Det glæder mig helt utroligt for Viborg Stift og for folkekirken. Jeg ved, at han kan gøre fyldest som biskop. Og han har en bagage med sig i form af sine holdninger, sin integritet, sin ledelseserfaring og sit brede, økumeniske syn på folkekirken som en del af en mangfoldig virkelighed," siger hun.

Kirsten Lund Larsen peger på, at Henrik Stubkjær er markant i sine holdninger, men at han også formår at samle folk omkring sig:

"Viborg er et stift, hvor man skal favne bredt, og det gør Henrik, samtidig med at han er en progressiv og meget åben teolog. Han har respekt for andre mennesker, og han er simpelthen ordentlig. Derfor kan folk, som ikke deler hans ståsted, også føle sig set, hørt og respekteret af ham," siger Kirsten Lund Larsen.

Nu er det næste spørgsmål så, hvem der skal følge efter Henrik Stubkjær som generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp.

"Henrik har gjort det rigtig godt som generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, og han har taget sin tørn. Men som tidligere formand havde jeg da håbet på, at Folkekirkens Nødhjælp kunne have haft ham længere," siger Kirsten Lund Larsen, der dog ser stor grund til at fejre valgresultatet.

Peter Hedegaard blev det altså ikke. 

Holstebros borgmester, H. C. Østerby (S), er en af dem, der har støttet Peter Hedegaard i bispevalget.

"Jeg har jo støttet vores lokale mand, for jeg synes, han er en dygtig repræsentant for folkekirken. Og jeg er ikke i tvivl om, at Peter Hedegaard ville have udfyldt bisperollen rigtig god," siger H. C. Østerby.

Han peger dog på, at Henrik Stubkjærs 912 stemmer mod Peter Hedegaards 534 stemmer er en tydelig indikation på ønsket i stiftet:

" Når valgresultatet er så klart, så må vi sige, at det store flertal jo har valgt den person, man mener er den rigtige for stiftet," siger han.