Prøv avisen

Lavere stemmeprocent i bispevalgets afgørende runde

Maribo Domkirke, hvor bispevielsen af stiftets nye biskop vil finde sted den 10. september 2017. Foto: Leif Tuxen

Anden valgrunde fik lavere stemmeprocent end første, da Lolland-Falsters Stift i dag valgte ny biskop

Stemmeprocenten i Lolland-Falsters Stift er i anden og afgørende runde lavere, end den var i første runde. Ud af 470 stemmeberettigede har 415 stemt, hvilket gav en stemmeprocent på 88,3 procent.

I første runde lå stemmeprocenten på 90,2 procent, og ved forrige bispevalg i 2005, hvor Steen Skovsgaard blev valgt til stiftes biskop, lå stemmeprocenten i anden valgrunde på 93,3 procent.

Langt de fleste af de stemmeberettigede sognepræster, menighedsrådsmedlemmer og repræsentanter for valgmenigheder valgte at stemme digitalt hjemmefra, mens 10 personer mødte fysisk op i bispegården for at få hjælp til den elektroniske valghandling.

Valget i Lolland-Falsters Stift er historisk, fordi det som det første bispevalg i Danmark har elektronisk afstemning. De stemmeberettigede har via en email fået adgang til afstemningsmateriale, og kunne med få klik stemme på deres favoritkandidat hjemmefra.

Det er det højeste embede i Danmark, hvor valget afgøres på denne måde. Det har affødt debat om sikkerheden, som du kan læse om her. 

Ved første valgrunde kaldte valgbestyrelsen det digitale valg for en succes, og også anden runde forløb tilfredsstillende.