Menighedsrådsmedlem: ”Jeg tror, Henrik Stubkjær vinder”

Hvem bør blive den nye biskop i Viborg Stift? Det har Kristeligt Dagblad spurgt en række menighedsrådsmedlemmer om

Den nye biskop skal blandt andet kunne nå ud til de små sogne, være en kraftfuld leder og få teologien til at hænge sammen med virkeligheden, ifølge menighedsrådene.
Den nye biskop skal blandt andet kunne nå ud til de små sogne, være en kraftfuld leder og få teologien til at hænge sammen med virkeligheden, ifølge menighedsrådene. . Foto: Astrid Dalum.

Om få timer kan det være afgjort, hvem der skal være den nye biskop i Viborg Stift. Når stemmerne er talt op vil enten Peter Hedegaard eller Henrik Stubkjær stå frem som vinder af bispevalget.

Stemmeprocenten til bispevalget i Viborg Stift har været meget høj med en valgdeltagelse på 90,51 procent i første valgrunde. Men hvad er det, der har fået menighedsrådsmedlemmerne til at sætte deres kryds ved den udvalgte kandidat?

Svaret kan fås nedenunder, hvor en række menighedsrådsmedlemmer fra forskellige sogne i Viborg Stift fortæller, hvem de har stemt på, og hvem de reelt tror, der har en chance for at blive den nye biskop.

Hans Christian Willumsen, næstformand Asmild Kirke, Viborg

Har stemt på: Henrik Stubkjær

"Jeg er ikke tilhænger af at stemme på én, der står på én af yderfløjene – her tænker jeg på grundtvigianere eller Indre Mission. Jeg synes, det skal være én, der ikke favoriserer den ene føj frem for den anden.
Peter Hedegaard vil gerne bevare kirken og organisationen, som det er i øjeblikket, mens Henrik Stubkjær går ind for at lytte til den kommission, som Manu Sareen har nedsat, og som er kommet med tre forslag til en fremtidig styring af folkekirken. Der skal en fornyelse til. Jeg tror, Henrik Stubkjær vinder, fordi han trods alt fik så mange stemmer under første valgrunde. 
Jeg forventer af den nye biskop, at vi får en dygtig leder, som bygger på et godt, solidt kristent grundlag. Derudover forventer jeg, at han vil være en dygtig administrator og ikke mindst en dygtig forhandler."

Niels Ole Andersen, menighedsrådsformand Møldrup

Har stemt på: Peter Hedegaard

"Jeg synes, Peter Hedegaard fastholder den linje til rødderne og traditionerne i folkekirken, som vi har så hårdt brug for. Derudover finder jeg hans person tillidsvækkende, og så er han den eneste, der er klar modstander af Kirkerådet.
Henrik Stubkjær er for moderne - eksempelvis i forhold til for hastig sognesammenlægning. Peter Hedegaard har holdt fast i, at hvert sogn inden for rimelighedens grænse skal have deres egen præst.
Det er tvivlsomt, hvem der vinder. Men vi kan håbe, at Peter Hedegaard får stemmerne fra de andre kandidater, der ikke gik videre. Dog er der ikke ret mange, der skal gå over til Henrik Stubkjær, før læsset vælter.
Jeg forventer, at den nye biskop er en mand, vi kan få opbakning fra, og at han begynder at gøre et stort arbejde for, at vi kan praktisere de mange regler, der er blevet kastet ned over os de seneste år. Specielt synes jeg, vi er blevet ophængt på personalefronten."

Aase Langvad, menighedsrådsformand Tapdrup Kirke, Viborg

Har stemt på: Henrik Stubkjær

"Jeg har stemt på Henrik Stubkjær, fordi jeg sympatiserer med hans holdninger. Desuden er vi ved Tapdrup Kirke et lille menighedsråd, og det er min opfattelse, at han også vil tage hensyn til de mindre enheder og gå i dialog.
Henrik Stubkjær har bred erfaring inden for forskellige områder. Jeg har hørt ham prædike, og det gjorde han godt, for han fik koblet sin forkyndelse sammen med den virkelige verden. Det betyder noget for mig, at man får de to elementer til at hænge sammen. Jeg forventer af den nye biskop, at han besidder evnerne til at komme i dialog med folk, uanset hvor de befinder sig i hierarkiet. Ledererfaring er for mig også utroligt vigtigt i en sådan position, fordi der er mange, der skal høres, og man skal derfor besidde dialogens kunst.
Jeg tror, Henrik Stubkjær vinder valget, fordi han i første valgrunde var tæt på at få 50 procent af stemmerne."

Poul Brønnum, menighedsrådsformand Brande Kirke

Har stemt på: Peter Hedegaard
 
"Peter Hedegaard passer bedre ind i min måde at opfatte hverdagen og kristendommen på. Henrik Stubkjær har for lidt præsteerfaring, men han er sikkert en rigtig dygtig administrator.
Som biskop skal man kunne tackle de ting, der bliver mellem præst og menighedsråd og mellem præst og biskop. Biskoppen skal kunne styre en flok, som er meget forskelligartet. I Viborg Stift er der både folk på den yderste venstrefløj og den yderste højrefløj.
Jeg har spekuleret meget over, hvem der vinder. Jeg kan ikke gennemskue, hvor alle stemmerne fra de to udgående kandidater havner henne. Henrik Stubkjær står måske som sejrherren, men jeg tror også det kan blive omvendt."

Michael Hansen, menighedsrådsformand Vestervang Kirke, Viborg

Har stemt på: Henrik Stubkjær

"Jeg går meget efter personen, når jeg stemmer. Jeg har været til adskillige valgmøder, og efter de to første møder havde jeg let ved at beslutte mig.
Jeg betragter Peter Hedegaard som en fagligt dygtig mand på kirkeområdet. Jeg tror bare, at Henrik Stubkjær er så dygtig en organisationsmand, at menighedsrådet vil få langt mere ud af ham.
Peter Hedegaard har en valgmenighedskreds på 1000 mennesker, og jeg er ikke sikker på, at han vil være i stand til at drive en ”større butik”. Henrik Stubkjær har fået kritik for ikke at være faglig nok, men det tror jeg lynhurtigt, han sætter på plads med hans personlighed."

Hanne Bøgelund, menighedsrådsformand Ullits Kirke, Farsø

Har stemt på: Peter Hedegaard

"Peter Hedegaard er sympatisk og virker til at være en mand for folket. Han var meget tiltalende, da jeg hørte ham til valgmøderne.
Nu kommer jeg fra et lille sogn, og jeg tror, Peter Hedegaard vil være rigtig god til de små sogne, fordi han udviser nærhed. Han er nede på jorden samtidig med, at han stadig er meget vidende.
Efter den første valgrundes mange stemmer på Henrik Stubkjær, tror jeg, han vinder valget.
Jeg forventer af den nye biskop, at det er en, der tager godt hånd om folkekirken og er lyttende og engageret. Ikke mindst vil jeg håbe, at det er en, der vil bevare værdierne i de små nære samfund."