Der er høje forventninger til Stubkjær

Henrik Stubkjær skal være hurtig til at blive synlig og have en veludviklet lyttesans, mener menighedsrådsmedlemmer

"Jeg er en glad mand. I et så stort stift, som Viborg er, er vi bedst tjent med Henrik Stubkjær," siger menighedsrådsmedlem.
"Jeg er en glad mand. I et så stort stift, som Viborg er, er vi bedst tjent med Henrik Stubkjær," siger menighedsrådsmedlem. . Foto: Morten Stricker.

Så er den nye biskop over Viborg Stift valgt. Det blev Henrik Stubkjær, som den 23. november 2014 bliver ordineret ved bispevielsen i Viborg Domkirke. 

Der er formentlig mange, der er glade over, at det blev Henrik Stubkjær, idet han med 912 stemmer vandt stort over Peter Hedegaard, der fik 534 stemmer. 

Men der er også en række af vælgere, der helst havde set, at Peter Hedegaard havde løbet med sejren. 

Poul Brønnum, som er menighedsrådsformand i Brande Kirke, er en af dem, der havde håbet på Peter Hedegaard som biskop.

Men han ser nu alligevel frem til et godt samarbejde med Henrik Stubkjær:

”Jeg vil da starte med at sige tillykke til Henrik Stubkjær og gøre ham klart, at kampen er forbi, og at vi samarbejder nu, selvom vi var nogle, der hellere havde set en anden. Vi ser frem til et positivt samarbejde,” siger Poul Brønnum. 

Nu forventer Poul Brønnum, at Henrik Stubkjær vil være i stand til at balancere mellem de to forskellige kirkelige fløje, der præger Viborg Stift.

”Jeg forventer, at Henrik Stubkjær vil være et godt ansigt for kirken på landsplan, og at han lytter til spørgsmål, der har etisk og kirkelig interesse. Og så håber jeg, han bliver en god leder for den flok af præster, der her i stiftet går fra den ene yderlighed til den anden, så vi kan få et roligt stift,” siger Poul Brønnum. 

Også Hanne Bøgelund, der er menighedsrådsformand i Ullits Kirke i Farsø, støttede Peter Hedegaard og håbede, at stemmerne fra de to udgående kandidater ville komme ham til gode. 

”Jeg vil ønske Henrik Stubkjær tillykke. Jeg er sikker på, han bliver en god biskop. Selvom det ikke lige var ham, jeg stemte på, kan jeg jo godt glæde mig på andres vegne,” siger Hanne Bøgelund. 

Menighedsrådsformand i Møldrup Sogn, Niels Ole Andersen, havde troet på Peter Hedegaard som biskop, men erkender samtidig, at bispevalget har haft to yderst velkvalificerede kandidater. 

”Jeg gik ind for Peter Hedegaard, men der var jo to udmærkede kandidater. Vi tager den herfra, og jeg har ingen negative vibrationer over for resultatet. Jeg fornemmer, at Henrik Stubkjær er mere positiv over for centraliseringen og kirkerådet. Jeg synes, at Peter Hedegaard er mere tillidsvækkende på den front,” siger Niels Ole Andersen. 

Michael Hansen, der er menighedsrådsformand i Vestervang Kirke i Viborg, har afgivet én af de 912 stemmer, som Henrik Stubkjær fik. Han er tryg ved, at Henrik Stubkjær nu sætter sig på bispestolen i Viborg Stift.

”Jeg er en glad mand. I et så stort stift, som Viborg er, er vi bedst tjent med Henrik Stubkjær. Jeg tror, Henrik Stubkjær er den rigtige til at varetage hele stiftets interesser og markedsføre biskoppernes meninger på landsplan,” siger Michael Hansen, der forventer, at Henrik Stubkjær også vil sætte sig godt ind i de forskellige sogne og få et overblik over, hvad der sker i stiftet.

”Og så tror jeg, han er en utrolig lyttende person. Det forventer jeg mig meget af,” siger Michael Hansen. 

Også Aase Langvad havde stemt på Henrik Stubkjær og derfor glad for valgets afgørelse.

”Det kan jeg kun være meget tilfreds med. Jeg har hele tiden syntes om ham – lige fra jeg hørte ham første gang på valgmødet i Viborg og fandt ud af hvad han tidligere havde beskæftiget sig med samt hørte ham på prædikestolen,” siger Aase Langvad.

Nu forventer hun, at Henrik Stubkjær hurtigt forsøger at lære de mange mennesker, han skal samarbejde med, at kende.

”Jeg forventer, at han bliver synlig. Jeg forventer også, at han gør noget for at møde os og er lydhør over for de tanker og ideer, vi har om tingene.”