Bispevalg i Helsingør 2020

Hvordan foregår et bispevalg? Hvem kan stille op? Og hvem bliver den næste biskop i Helsingør? I år skal menighedsrådsmedlemmer, præster og valgmenighedsrepræsentanter stemme om, hvem der skal være den nye biskop i Danmarks største og yngste stift, Helsingør Stift. I dette tema samler Kristeligt Dagblad undervejs aktuelle artikler om kandidaterne og valgprocessen.
Udsigt over Helsingør havn med domkirken i baggrunden. Foto: Kåre Gade.
1. Det skal du vide


Biskop Lise-Lotte Rebel fylder 70 år i januar næste år. Dermed går hun på pension, og stiftet skal finde en efterfølger til embedet. Kravet for at stille op er at have mindst 75 stemmeberettigede stillere, og fristen var den 25. august 2020. Den nye biskop ordineres søndag den 31. januar 2021 i Skt. Olai Kirke, der er domkirken i Helsingør.

Når en kandidat efter en eller to valgrunder har opnået mere end halvdelen af alle stemmer, indstiller kirkeministeren ham eller hende til kongelig udnævnelse. Den første valgrunde slutter den 13. oktober.

I artiklerne nedenfor finder du portrætter af de fire kandidater, som kæmper om at blive den næste biskop over Helsingør Stift.

2. Kom tæt på kandidaterne

Video: Her er bispekandidaternes mærkesager

I år er der bispevalg i Helsingør Stift. Mød de fire bispekadidater, der diskuterer Helsingør Stifts fremtid, muslimske institutioner i det danske samfund, drop in-dåb og salmesang i folkeskolen.

3. Sådan foregår det
Klassiker

Sådan vælges en biskop

Hvordan foregår det, når en biskops afløser skal findes?

Indblik: Bispeembedets historie

Fra kirkefædre til kongelige embedsmænd - bisperollens historie fra oldkirken til i dag

Sådan er bispevalg blevet afgjort gennem tiden

Elof Westergaard blev som den seneste i rækken valgt til ny biskop i folkekirken i april 2014. Han vandt allerede ved første valgrunde, hvilket ikke er sket, siden de nye valgregler trådte i kraft i 1994. Men hvordan er andre bispevalg blevet afgjort?

4. Helsingør Stift

Folkekirken kan stå uden konservativ biskop næste år

Den repræsentant for den kirkelige højrefløj, der findes i folkekirkens bispekollegium, stopper næste år. Dermed vil der sandsynligvis ikke være flere konservative biskopper efter det forestående bispevalg i Helsingør, og det er et problem for en folkekirke, der bryster sig af diversitet, siger sognepræst

Konfliktsky biskop har holdt sine løfter

Selvom Lise-Lotte Rebel under sin bispevalgkamp mente, at biskopper skal være parat til at gå ind i konflikter, forsvandt den parathed under Grosbøll-sagen. I det store og hele har hun dog holdt ord og lav profil

5. Seneste artikler

Video: Her er bispekandidaternes mærkesager

I år er der bispevalg i Helsingør Stift. Mød de fire bispekadidater, der diskuterer Helsingør Stifts fremtid, muslimske institutioner i det danske samfund, drop in-dåb og salmesang i folkeskolen.

Se flere