Syv bøger om fortiden, der kaster et nyt lys over fremtiden

Forstå din nutid og fremtid ved at dykke ned i din fortid. To eksperter har samlet syv bøger fra 2017, der ser tilbage på historien

I sin bog "Endestation Europa" interviewer Adam Holm en række europæiske personligheder som forfatterne Svetlana Aleksijevitj og Sofi Oksanen, politikeren Daniel Cohn-Bendit og historikeren Geert Mark.
I sin bog "Endestation Europa" interviewer Adam Holm en række europæiske personligheder som forfatterne Svetlana Aleksijevitj og Sofi Oksanen, politikeren Daniel Cohn-Bendit og historikeren Geert Mark. . Foto: Thomas Borberg/arkivfoto/ritzau.

Historikerne Jes Fabricius Møller og Dorthe Chakravarty har samlet en liste med syv læservenlige bøger i anledning af BogForum 2017. Bøger, der alle tager dig tilbage i tiden. Mød en kunstnerisk barber fra 1930’ernes Nørrebro, læs om de kontroversielle tyskerpiger fra Anden Verdenskrig i en mindst ligeså kontroversiel bog, og find ud af hvordan en lille kirke på en lille ø gik til kamp mod overmagten i 1906.

Dagens boganbefalinger rækker vidt og bredt. Se hele listen her:

1. Jesper Vind: Det nye tyske højre – politik, rødder, idéer. Gyldendal. 168 sider.
Weekendavisens korrespondent i Tyskland, Jesper Vind, sætter den tyske højrefløj under lup. Gennem flere år har han deltaget i AfD-debatter, vælgermøder og valgfester og snakket med centrale aktører i toppen af en ny magtfaktor i Tyskland. Jes Fabricius Møller fortæller:

”Journalist og historiker Jesper Vind har samlet og redigeret sine reportager og interviews fra Tyskland til en lille fortættet bog, der giver et kvalificeret bud på, hvorfor det i år er lykkedes et parti til højre for CDU/CSU for første gang i Forbundsrepublikkens historie at overvinde spærregrænsen ved et forbundsdagsvalg.”

Alternative für Deutschland (AfD) er et tysk nationalkonservativt og euroskeptiskt politisk parti. Forfatter Jesper Vind går bag om partiet i bogen "Det nye tyske højre".
Alternative für Deutschland (AfD) er et tysk nationalkonservativt og euroskeptiskt politisk parti. Forfatter Jesper Vind går bag om partiet i bogen "Det nye tyske højre". Foto: Martin Meissner/AP

2. Simon Bang: Børnetegninger - En 13-årig tegner Fensmark og opland. Forlaget Multivers. 128 sider.
Som 5-årig viste han talent for at tegne verden omkring sig. Som 9-årig ville han være kunstner, og som 13-årig tog han imod bestillingsopgaver og tjente penge. Simon Bang kommer ud af kunstnerslægten Bang, og han kunne tegne både som barn og voksen. Nu er hans børnetegninger samlet i en bog, som Jes Fabricius Møller anbefaler:

”I 1974 tog den 13-årige Simon Bang sine tusser og blyanter og tegnede, hvad han så omkring sit barndomshjem i Fensmark nord for Næstved med åbenlyst talent og et på en gang ufærdigt og samtidigt åbent blik for tingene. Godt fyrre år senere udgives de med kommentarer af den mand, som drengen blev til.”

3. Anette Warring: Tyskerpiger - Under besættelse og retsopgør. Gyldendal. 260 sider.
Under besættelsen blev de kaldt ”feltmadrasser” og ”tyskertøser”, Anette Warring kalder dem ”tyskerpiger”, og i 1994 udgav hun en bog om de kvinder, som blev overfaldet og klippet, fordi de gik i seng med fjenden. Bogen blev genudgivet i år, og fangede Dorthe Chakravarty opmærksomhed:

”Da jeg fik bogen, satte jeg mig for at bladre den igennem lidt hurtigt, fordi det er en genudgivelse, og jeg har læst bogen for en del år siden. Efter få minutter måtte jeg i gang med at strege under og skrive noter, for det er så mange gode pointer. Krig, kvinder og seksualitet er super interessant, og det er tankevækkende at læse Anette Warrings refleksioner over modtagelsen af bogen, da den udkom første gang i 1994. Hun får næppe samme mængde af trusler og ukvemsord denne gang.”

4. Hanne Abildgaard: Barbermaleren John Christensen. Gads Forlag. 299 sider.
Biografien om John Christensen dykker ned i 1930’erne og kultkunstnernes liv. Manden ejede en barsalon på Nørrebro, men var også en talentfuld - og måske overset - billedkunstner. Bogen om barbermaleren vækker begejstring hos Dorthe Chakravarty:

”Jeg læser biografier, fordi jeg kan lide at blive klogere på en tid, når den er filtreret gennem et levet liv. Jeg kendte ikke barbermaleren, men da jeg er fascineret af mellemkrigstiden, vidste jeg, at jeg måtte læse bogen, da den udkom. Hanne Abildgaard skriver godt og er meget grundig i sin research, og bogen er fuld af vidunderlige billeder og fotografier.”

5. Adam Holm: Endestation Europa. Gyldendal. 163 sider.
Splittelse, ulighed og et væld af udfordringer. Europa er under forandring. Journalist og historiker Adam Holm forsøger igennem interviews at finde ud af, hvad der skal ske med Europa. Jes Fabricius Møller anbefaler den kontroversielle bog:

”I ti interviews tematiseres den historisk-epokale forandring, som vi indgår i. Holm søger tidens europæiske stemme. Om det lykkes er ivrigt diskuteret. Man kan i mellemtidenlæse bogen for ambitionens dristighed.”

6. Mette Ladegaard Thøgersen: Haven ved havet. Johannes Larsen Museet. 200 sider.
I 2017 markerede Johannes Larsen Museet 150-året for Johannes Larsens fødsel med bogen ”Haven ved havet”, der portrætterer to kunstnerhaver. Dorthe Chakravarty anbefaler den rigt illustrerede bog:

”Siden den udkom i begyndelsen af året, har jeg læst og kigget i denne bog mange gange. Jeg elsker haver og natur, og jeg elsker Johannes Larsens karakterfulde univers i Kerteminde. Bogen forbinder det hele, og den er hyggelig på en begavet måde.”

7. Carsten Bach-Nielsen: Julekirken på Årø. Beringske Forlag. 48 sider.
I julen 1906 blev en kirke indviet på Årø og var dermed startskuddet til en magtkamp mellem øens dansksindede befolkning og de tyske myndigheder, der juridisk set havde magten i Sønderjylland og omegn. Carsten Bach-Nielsen, kirkehistoriker ved Aarhus Universitet, fortæller en lokal historie, der reflekterer den store fortælling. Jes Fabricius Møller fortæller:

”Årø i Lillebælt var den nordligste tyske ø, indtil den i 1920 fulgte med resten af Nordslesvig til Danmark. Øen fik sin egen kirke i 1906, og Carsten Bach-Nielsen sætter mesterligt denne lille i sig selv meget interessante historie ind i en langt større sammenhæng, hvis tråde går til både Berlin og Jerusalem.”