Liv og sjæl: Syv bøger fra 2017, der vil gøre dig klogere på livet

Sorg udtrykt i prosastykker, erindringer fra Anden Verdenskrig og en bog om skuffelser er der blevet plads til i boganbefalingerne om liv og sjæl

Forfatter Naja Marie Aidt.
Forfatter Naja Marie Aidt. Foto: Cæciliie Philipa Vibe

Tysklands overgivelse til nazismen, hverdagspsykologi og det at miste sit kæreste er emnerne i dagens boganbefalingerne. I anledningen af BogForum 2017 vil Kristeligt Dagblad hver dag præsentere syv boganbefalinger ud fra et af avisens stofområder. Psykologerne Svend Brinkmann og Mattias Due samt vært for DR K programmet ”Vild med bøger” Flemming Møldrup står bag dagens liv og sjæl-anbefalinger.

Titlerne på listen er forskellige, men alle bøger handler om at være menneske i en verden, der går sin egen gang. Her følger listen over syv bøger fra 2017, som vil gøre dig klogere på livet:

1. Tom-Buk Swienty: Det ensomme hjerte. Politikens Forlag. 496 sider.
Bogen følger den unge tysker Hans Horn, der under Anden Verdenskrig mod sin vilje hvirvles ind i Nazityskland. "Det ensomme hjerte" er skrevet på baggrund af Hans Horns egne erindringer. Flemming Møldrup fremhæver skildringen af det almindelige menneske i sin anbefaling:

”Jeg anbefaler den, fordi 'Det ensomme hjerte' er et rørende indblik i den almindelige tyskers oplevelser under krigen. Alle de overvejelser, der går gennem hovedet, alle de smuthuller der udtænkes, den gru der opleves og skal bearbejdes. Det er en stærk påmindelse om, at tyskerne ikke gik i seng søndag aften, og mandag morgen var de nazister. At samfundsforrådelsen kom snigende. En dag ad gangen.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Historiker og forfatter Tom Buk-Swienty har baseret bogen på Horns personlige tekster.
Historiker og forfatter Tom Buk-Swienty har baseret bogen på Horns personlige tekster.

2. Naja Marie Aidts: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Gyldendal. 168 sider.
”Når man rammes af sorg, får det en ubeskrivelig betydning for resten af ens liv” står i bogens pressemeddelelse. Bogen skildrer Naja Marie Aidts tab af sin søn Carl og er skrevet i små prosastykker. Om bogen fortæller Svend Brinkmann:

”Det er en gribende bog om sønnens tragiske død. Jeg er aktuelt leder af et større forskningsprojekt om sorg og har pløjet mig gennem talrige videnskabelige afhandlinger om emnet, men jeg har lært mindst lige så meget af Aidts bog – skrevet i en fragmenteret lyrisk form – som af forskningslitteraturen."

3. Rebekka Egland og Carina Poulsen: #Hverdagspsykologi. Kristeligt Dagblads Forlag. 300 sider.
Skuffelser kan være svære at håndtere, når man er opdraget til at skulle præstere meget. To norske psykologer har skrevet en bog om at blive bedre til at rumme skuffelser og negative følelser. Mattias Due anbefaler "#Hverdagspsykologi", som giver indsigt i, hvordan man håndterer livets sårbarheder.

”Bogen er en yderst velskrevet introduktion til almene psykologiske problemstillinger og fænomener. Alle mennesker støder desværre ind i stress, tristhed eller mellemmenneskelige problemer på et tidspunkt i livet, hvorfor det giver god mening at have en basal viden om disse problemstillinger. Bogen udmærker sig også ved at anerkende, at livet er sårbart og svært og alt ikke kan fixes væk.”

4. Hanne-Vibeke Holst: Som Pesten. Gyldendal. 692 sider.
En dansk læges kamp mod pandemi, politik og økonomi er handlingen i "Som Pesten". Flemming Møldrup kalder bogen for en spændingsroman med et aktivistisk opråb.

”Vores moralske kompas bliver tryktestet af Hanne-Vibeke Holst, fordi pandemien i bogen ikke respekterer grænser, og hvad sker der med vores samfund, når det pludselig er os selv, der bliver ramt? Hver gang jeg vendte en side, tænkte jeg: ’okay, hvordan ville du selv gøre? Er du nok involveret i dit samfund, Flemming? Kæmper du nok for det, du tror på?’”

Til serien mig og min klassiker Hanne Vibeke Holst om klassikeren Ægget
Til serien mig og min klassiker
Hanne Vibeke Holst om klassikeren Ægget

5. Arne Johan Vetlesen og Rasmus Willig: Hvad skal vi svare? Hans Reitzel. 212 sider.
Børn spørger: ”det går da godt, ikke?” To professorer fra henholdsvis Oslo og Roskilde giver et svar i Svend Brinkmanns anden anbefaling:

”Bogen er et samfundsvidenskabeligt og filosofisk kampskrift, der kritiserer vores rovdrift på mennesker og natur i lyset af klimakrisen. Titlen refererer til forældres rådvildhed, når børnene spørger: ”klarer vi den? Går det ikke meget godt?” Det er en meget pessimistisk og nødvendig bog.”

6. Finn Godrim, Annette Groot med flere: Relationspsykologi i praksis. Dafolo. 224 sider.
Ifølge Mattias Due er "Relationspsykologi i praksis" et vigtig bidrag til vores samtid. Bogen er en indføring og vejledning i relationspsykologien. Den er skrevet til lærere, pædagoger og psykologer, men kan også læses af forældre, der ønsker at forstå relationens betydning for deres barns udvikling.

”Bogen præsenterer det (alt for ukendte) personalistiske menneskesyn og sætter fokus på relationers betydning på en yderst velskrevet og velbegrundet måde. Den leverer således et yderst relevant korrektiv til vores individualistiske og selvrealiserende tid.”

7. Hanya Yanagihara: Et lille liv. JP/Politikens Forlag. 800 sider.
Bogen følger fire studiekammerater: Willem, JB, Malcom og Jude, der prøver at finde en vej ind i voksenlivet i New York. Bogen er blevet kaldt en moderne klassiker, og Flemming Møldrup er også begejstret:

”Det er en virkelig god roman om at være menneske og at bære rundt på ar, oplevelser og hemmeligheder, som vi mennesker gør. Men også en vild bog om venskaber, og hvad venskaber udsættes for. Det er en meget rørende og allerede meget omtalt bog.”