Videnskab: Syv læservenlige bøger om tidens vigtigste opdagelser

Dyk ned i videnskabens verden, og lær mere om alt fra hjernen til Fake News og Antikkens vidundere

Mads Vestergaard (tv.) og Vincent Hendricks (th.) sætter konspirationsteorier og alternative facts og deres ophav under lup i bogen ”Fake news – når virkeligheden taber”.
Mads Vestergaard (tv.) og Vincent Hendricks (th.) sætter konspirationsteorier og alternative facts og deres ophav under lup i bogen ”Fake news – når virkeligheden taber”. . Foto: Emil Kastrup Andersen.

Tag med Niels Bohr til Manhattanprojektet i New Mexcio, bliv klogere på hjernens funktioner eller (gen)besøg verdens syv vidundere. I anledningen af BogForum 2017 vil Kristeligt Dagblad hver dag præsentere syv boganbefalinger ud fra et af avisens stofområder.

Dagens videnskabs-boganbefalinger er sammensat af videnskab.dk's forskerzone-redaktør Anders Høeg Lammers, hjerneforsker Ann Elisabeth Knudsen og Liselotte Højgaard, der er Rigshospitalets klinikchef ogprofessor i medicoteknik og udnævnt til ridder af Æres-legionen.

1. David Eagleman: Hjernen - historien om dig. Gyldendal. 248 sider.
Hvad har ekstremsport, hjertekirurgi og udødelighed til fælles? Hjernen! Ann Elisabeth Knudsen anbefaler ”Hjernen” skrevet af David Eagleman, som er forsker i neurologi. Bogen handler om, hvor stor indflydelse den bløde masse har på alle aspekter af vores liv:

”David Eagleman skriver let, sjovt og er meget vidende. Man kan både vælge at bruge bogen som ‘godnatlæsning’, fordi den er underholdende og supergodt formidlet, men den kan også læses mere grundigt med fokus på de faktiske oplysninger og blive klogere på hjernen og dens funktioner i hverdagen.”

Forfatter og hjerneforsker David Eagleman er blandt andet kendt fra BCC, hvor han i en række programmer har undersøgt og vist hjernens forskellige funktioner.
Forfatter og hjerneforsker David Eagleman er blandt andet kendt fra BCC, hvor han i en række programmer har undersøgt og vist hjernens forskellige funktioner. Foto: JØRGENSEN JAKOB/ritzau

2. Steffen Jacobsen: Da blev jeg døden. Lindhardt og Ringhof. 464 sider.
Liselotte Højgaard har valgt Steffen Jacobsens seneste roman som sin første anbefaling. Bogen finder sted i New Mexcio, hvor en række forskere, heriblandt Niels Bohr, er samlet for at bygge et våben, der kan hjælpe de allierede med at vinde Anden Verdenskrig.

”Det er en spændingsroman, der kombinerer fiktion og kendsgerninger om Manhattanprojektet, kernefysik, Niels Bohr og J. Robert Oppenheimer. Man læser bogen i et drag, ligesom Steffen Jacobsens tidligere romaner. Denne her er særlig, fordi den også perspektiverer videnskabens grænseløse muligheder for både godt og ondt; og den sætter nyt lys på Bohrs bestræbelser på en åben verden. Bogen giver John Le Carre kamp til stregen.”

3. Niels Bargfeldt, Tine Bagh med flere: Antikkens 7 vidundere. Aarhus Universitetsforlag. 264 sider.
Kolossen på Rhodos, Zeusstatuen i Olympia og Kheopspyramiden i Giza.8 danske arkæologer tager dig med på en rejse til de 7 underværker og deres historie. Anders Høeg Lammers står bag anbefalingen:

”De syv vidundere har fascineret menneskeheden i århundreder. Bogen giver læserne en grundig og opdateret gennemgang af alle syv vidundere. Den er velformidlet, godt illustreret og gør læseren klogere på den samtid, de er blevet skabt i, og den eftertid, der har ophøjet dem til vidundere.”

Uddrag af bogen kan læses her.

4. Vincent Hendricks og Mads Vestergaard: Fake News - når virkeligheden taber. Gyldendal. 176 sider.
Fordrejninger af sandheden, konspirationsteorier eller alternative facts. Kært barn har mange navne. Anders Høeg Lammers anbefaler bogen ”Fake News”, der går bag om medierne og samfundet for at forstå, hvad der forårsager de falske nyheder:

”Det er en yderst relevant, kort og relativ let indføring i en af tidens vigtigste problematikker; fake news. Fake news er et udtryk for den mistanke og mistillid, der hersker i dele af samfundet i dag. Vinder den bredere gehør end i små nicher, er det ikke kun undergravende for videnskab, oplysning og effektiv politisk handling, men også for demokratiet selv.”

Et uddrag kan læses her.

Mads Vestergaard (tv.) og Vincent Hendricks (th.) sætter konspirationsteorier og alternative facts og deres ophav under lup i bogen ”Fake news – når virkeligheden taber”.
Mads Vestergaard (tv.) og Vincent Hendricks (th.) sætter konspirationsteorier og alternative facts og deres ophav under lup i bogen ”Fake news – når virkeligheden taber”. Foto: Emil Kastrup Andersen

5. Dion Sommer: Udvikling - fra udviklingspsykologi til udviklingsvidenskab. Forlag Samfundslitteratur. 113 sider.
Dion Sommer, professor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet, har været ansat på University of California i otte måneder. Samarbejdet med forskerne i USA har præget bogen og været med til at føre udviklingspsykologi på dansk grund ind i et nyt årtusind ifølge Ann Elisabeth Knudsen:

”Jeg har allerede en klar fornemmelse af, at det er en kommende klassiker. Det er en lille bog på cirka 100 sider, men den er kolossalt informationstæt. Dion Sommer tager det bedste fra psykologien, hjerneforskningen, biologien og evolutionshistorien og ændrer perspektivet fra ‘Survival of the fittest’ til ‘Survival of the smartest’ - et tiltrængt opgør med forældede teorier og smuk præsentation af nye tanker.”

6. Dag Solstad: Generthed og værdighed. Rosinante. 192 sider.
Elias Rukla er underviser på Fagerborg Gymnasium. Han er midaldrende, drikker lidt for meget og er i det hele taget ikke dér i sit liv, hvor han havde forestillet sig at være. Liselotte Højgaards anbefaling undersøger, hvordan man fortsat kan bevare sin værdi i samfundet.

”Det er en sørgmunter beskrivelse af gymnasielæreren Elias Rukla, der en dag får nok og går sin vej. Bogen er ironisk og rummer tilbageblik og er en diskret beskrivelse af skismaet mellem den gamle verdens begavede lærere og det moderne overfladiske samfund. Dag Solstad skriver til eftertanke, og romanen er som en Chaplin film i bogform.”

7. Kaja Nordengen: Hjernen er stjernen - dit eneste uerstattelige organ. Rosinante. 240 sider.
Kaja Nordengens bog inviterer til at gå på opdagelse i hjernen og finde ud af, hvordan et organ kan skabe musik, kunst eller få kroppen til at udføre sportsaktiviteter. Anders Høeg Lammers står bag listens anden ’hjernebog’:

”Der udkommer et væld af hjernebøger i de her år. Kaja Nordengens bog imponerer ved både at være velskrevet, let at forstå og sine steder tilmed underholdende.”